Fregat Van Amstel op drugsjacht

Het fregat Zr. Ms. Van Amstel is vanmiddag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied vertrokken. Het schip gaat onder meer antidrugsoperaties en kustwachttaken uitvoeren. De 160 bemanningsleden werden uitgezwaaid door vrienden en familie.

In deze regio vormt met name de drugsbestrijding een belangrijk deel van het werk. Speciaal voor deze taak komt aan boord van de Van Amstel een Amerikaans ‘Law Enforcement Detachement’. Dit boarding team beschikt over een helikopter om drugscriminelen in snelle boten te onderscheppen.

Stationsschip
Als stationsschip zorgt Zr. Ms. van Amstel ook voor maritieme aanwezigheid in dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De marine werkt er nauw samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de lokale overheid. Laatstgenoemde kan het schip bijvoorbeeld vragen noodhulp te verlenen na een orkaanpassage. Om dit goed te doen, doorloopt de bemanning op Aruba een intensieve rampenoefening.

Het multipurpose-fregat Van Amstel loopt naar verwachting 1 juni de Curaçaose haven van Willemstad binnen. Het schip neemt de taak over van patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland.

Meer… Defensie