Zeeleven rond stenen van Greenpeace bloeit zichtbaar op

Het zeeleven op en rond de zwerfkeien die Greenpeace vier jaar geleden plaatste op de bodem van de Klaverbank in de Noordzee bloeit op. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenpeace afgelopen week deed.

De organisatie onderzocht met duikers, wetenschappers, onderwatercamera’s en sonar de omgeving van de stenen. Greenpeace plaatste ze in 2011 als bescherming tegen bevissing met schadelijke sleepnettenin de op papier beschermde Klaverbank. Tot onvrede van vissers en het betrokken ministerie, dat Greenpeace een dwangsom oplegde – ten onrechte, oordeelde de Raad van State later.

Tijdens duikonderzoek vier jaar terug in het gebied was te zien dat de bodem vooral bestond uit grind waarop weinig leven zat. “In het gebied waar we gedoken hebben nu, zien we een tapijt van uniek koudwaterkoraal, hydroïden en ander leven. De bodembewoning is vele malen rijker als tijdens de eerdere duiken. Veel van het koraal, de Dodemansduim, is vier, hooguit vijf jaar oud” aldus onderzoeker Peter van Bragt, expert op het gebied van de Nederlandse Mariene biodiversiteit.

Volgens Van Bragt ‘is er weinig fantasie nodig’ om te veronderstellen dat de door Greenpeace geplaatste stenen effect hebben. “Voor de ontwikkeling van een rijke fauna is stabiliteit nodig. Beroering van de bodem door sleepnetten verhindert dat. Het veroorzaakt een enorme schade die alleen kan herstellen met rust.”

Greenpeace-campagneleider Pavel Klinckhamers noemt het “bizar dat de Klaverbank, een uniek natuurgebied dat slechts 2,5% van de Nederlandse Noordzee bestrijkt, nog steeds niet door de Nederlandse overheid wordt beschermd.”

Het gebied is weliswaar uitgeroepen tot Natura2000-gebied, maar in de praktijk stelt deze beschermde status niets voor. De maatregelen, die slechts voor delen van de Klaverbank zijn vastgesteld, zijn nog steeds niet ingevoerd. Dat betekent dat zelfs schadelijke bodemsleepnetten ongestoord kunnen huishouden, waarbij het kwetsbare bodemleven in één haal wordt verwoest.