Kooiman ontwerpt intrekbaar roestvrijstalen dekoog Omega-pin

Omega-pin Foto: Kooiman

In September 2014 heeft Scheepswerf Gebr. Kooiman B.V. een contract getekend met ASL Shipyard Pte Ltd uit Singapore, voor het ontwerpen en fabriceren van drie sets unieke dekwerktuigen. ASL Shipyard bouwt momenteel aan drie Infield Support Vessels voor KT Marine Services (een Joint Venture tussen Kotug International BV en Teekay Shipping Australia Pty Ltd) gebaseerd op het ART 100-42 ontwerp van Rotortug.

Kotug was op zoek naar een manier om de mogelijkheden van de Rotortug optimaal te benutten en kwam uiteindelijk bij Scheepswerf Gebr. Kooiman terecht. Kooiman kwam met het ontwerp voor een intrekbaar roestvrijstalen dekoog, welke de Omega-Pin wordt genoemd.

Met de Omega-Pin heeft de Rotortug het sleeppunt direct boven de achterste thruster. Daarnaast maakt de vorm van de Omega-Pin het mogelijk dat de sleepdraad een hoek kan maken ten opzichte van hartschip tot wel 135 graden en 45 graden t.o.v. dek. De Omega-pin heeft een SWL van 125 ton en is ontworpen voor spanningen die kunnen oplopen tot 400 ton. Door het gebruik van roestvrij staal en de gladde afwerking is de Omega-pin uitermate geschikt voor het gebruik met bijvoorbeeld dyneema sleeplijnen.

Wanneer de Omega-Pin niet gebruikt wordt kan deze ingetrokken worden. Het dek is dan vrij voor andere werkzaamheden. Doordat de Omega-Pin intrekbaar is, kan de pin ook worden toegepast op andere soorten sleepboten die een extra sleeppunt nodig hebben. Denk hierbij aan sleepboten die ook een escort mogelijkheid hebben.

Het ontwerpbureau van de kooiman Groep heeft de Omega-Pin ontworpen, gebruik makend van 3D Cad software en FEM berekeningen. De Omega-Pin is Lloyds gecertificeerd.

De Omega-Pin zal worden gecombineerd met een 50 ton  Delta-Pin set uit de serie Delta-Pins van Kooiman. De Delta-Pin is een set van twee sleeppennen met een kettingvanger en heeft zich al bewezen op de eigen ontwerp sleepboten. Zowel de Omega-pin als de Delta-pin kenmerken zich door hun eenvoud en robuustheid. De sets worden geleverd met hydraulische besturing, stuurhut- en dekbediening.

Meer… De Kooiman Groep 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →