Vloot bereikt kouder klimaat van noordelijk halfrond

De zes boten sterke Volvo Ocean Race-vloot bereikte vannacht het stabielere en koudere klimaat van het noordelijk halfrond. Het overgangsgebied van de tropische warmte naar het frisse weertype ging gepaard met lichte en onstabiele wind. De windrichting veranderde van zuidwest naar noordoost. Dongfeng Race Team gaat aan de leiding, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel.

De zes boten sterke Volvo Ocean Race-vloot bereikte vannacht het stabielere en koudere klimaat van het noordelijk halfrond. Het overgangsgebied van de tropische warmte naar het frisse weertype ging gepaard met lichte en onstabiele wind. De windrichting veranderde van zuidwest naar noordoost. Dongfeng Race Team gaat aan de leiding, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel.

Klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing maakte tot dusver vandaag circa 3,4 nautische mijlen (nm) goed op het leidende duo. Ian Walker (GBR) en zijn mannen varen nu slechts ruim 3 nm achter de Nederlandse Volvo Ocean 65 van schipper Bouwe Bekking (Deventer). Op dit moment zeilen de boten aan de wind langs het hogedruksysteem van Bermuda. Later op de dag zullen ze de zogeheten Bermudadriehoek verlaten. Morgenavond wacht een laatste, grote gijp op weg naar de finish in Newport, Rhode Island.

Op de vraag of hij denkt de zesde etappe te kunnen winnen, antwoordde Dongfeng-schipper Charles Caudrelier: “We staan er goed voor als we tot de laatste dag onze voorsprong kunnen behouden, want dan krijgen we met lichtweer te maken en wordt het tricky.” De Fransman voelt de druk, zo schreef hij zondag in zijn blog: “Dit is wederom een exceptionele etappe van deze editie. 13 racedagen en 4.300 nm verder bevinden we ons met 4 boten binnen zichtafstand. Gisteren kruisten opnieuw onze banen en hup daar begon de snelheidstest weer. Vast gelijmd aan het AIS-systeem en de kaarttafel, voeden we de jongens aan dek met de snelheden van onze tegenstanders. Al naargelang de wolken en de nauwe windstroken kennen we goede en slechte momenten. Dat werkt op de zenuwen.”

Afgelopen zaterdag kwam de lang verwachte gijp, waardoor de vloot eindelijk koers zette richting het westen. Team Brunel nam het voortouw. Abu Dhabi ging een paar minuten later en Dongfeng volgde als derde met een voorsprong van 7,5 nm. MAPFRE en Team Alvimedica wisten dankzij hun meer westelijke positie mijlen terug te pakken en het gat dus iets te dichten. Beetje bij beetje raakte de vloot tevens verlost uit de greep van zeewier, waarmee dagenlang een hevige strijd werd geleverd.

MAPFRE vaart in vierde positie op 27,8 nm achter Dongfeng, een kleine 2 nm daarachter zeilt Team Alvimedica en Team SCA ligt zesde met een achterstand van 82,9 nm op Dongfeng.

Vermoeidheid
De huidige zesde etappe van het Braziliaanse Itajai naar Newport, Rhode Island is de zesde van 20 of meer dagen. De vermoeidheid onder de zeilers slaat toe, zo blijkt uit de blogs. “Deze etappe komt direct na de stressvolle Zuidelijke Oceaan”, schrijft Caudrelier. “We voelen de pijn, maar maken ons niet al te veel zorgen. Als een zeiler aan de wal naar je toe komt en zegt dat dit zijn laatste Volvo Ocean Race ooit is, terwijl hij nog steeds voor de zege vecht, weet je dat hij ook worstelt en dit niet eens verbergt. We kunnen niet tegen elkaar liegen, deze race breekt je stukje bij stukje af.”

Team Brunel-voordekker Gerd-Jan Poortman (Zeist) zei hierover: “Het is ongeveer de tiende dag en de kracht aan de lierhendels is altijd minder dan op de eerste dag. Deze race wordt behoorlijk zwaar. Het is ontzettend intens. Je moet dit niet tien jaar lang doen.”

Ook Team SCA-schipper Sam Davies ondervindt de gevolgen van zoveel mijlen. “Ik voel dat de laatste 7 maanden van racen hun tol eisen van mijn lichaam. Ik probeer wat in te halen om mijn job zo goed mogelijk uit te kunnen blijven voeren. Dit racen is een gek bestaan.”

Bermudadriehoek
De boten bevinden zich op dit moment in de Bermudadriehoek. Dat is een denkbeeldige driehoek tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan. Dit gebied staat bekend om de mysterieuze verdwijning van vaar- en vliegtuigen, maar niets is officieel. Volgens menig auteur zouden paranormale krachten, buitenaardse wezens en opgeheven natuurkundige wetten de verdwijningen verklaren. De wetenschap geeft hier andere uitleg aan. Op de Volvo Ocean Race-website staan beide opvattingen onder elkaar, zie hier.

De vloot baant zich ondertussen ongestoord een weg naar Newport, Rhode Island. Daar zullen de koplopers naar verwachting donderdagmorgen vroeg finishen.

Meer… Volvo Ocean Race