Waterschap stelt gemalen op nationale gemalendag

Op zaterdag 9 mei stelt waterschap Scheldestromen verschillende gemalen open voor publiek. Van 10.00 uur tot 16.00 uur kunnen geïnteresseerden voor een rondleiding en toelichting bij de volgende gemalen terecht:

Gemaal Maelstede, Heer Jansdijk, ‘s-Gravenpolder (inclusief vispassage)
Gemaal Poppekinderen, Oude Veerseweg, Middelburg (inclusief vispassage)
Gemaal Loohoek, Schelphoekseweg, Poortvliet (inclusief vispassage)

Gemalen
Gemalen zorgen ervoor dat, ondanks dat we onder zeeniveau leven, toch droge voeten houden. Een gemaal pompt water van laag naar hoog en voert het overtollige oppervlaktewater af naar uiteindelijk het buitenwater; de Ooster- of Westerschelde of de Noordzee. Waterschappen regelen met behulp van gemalen en stuwen de waterpeilen in een gebied.

Vispassages
Bij de gemalen zijn ook vispassages te zien. Naast veiligheid draagt het waterschap ook bij aan een gezonde omgeving. Veel vissen trekken van nature om te paaien. Deze trek wordt bemoeilijkt door zogenoemde waterkunstwerken als gemalen en stuwen. Om de vistrek toch mogelijk te maken, zijn een aantal belangrijke gemalen voorzien van een vispassage. In deze periode trekt de glasaal naar het binnenwater. Bij een gemaal als Loohoek trekken zo’n 1.000 glasalen en 500 driedoornige stekelbaarzen per 24 uur door de vispassage naar het binnenwater.

Nationale gemalendag
Het waterschap stelt de gemalen open vanwege de nationale gemalendag die georganiseerd wordt door de Nederlandse gemalenstichting. In Zeeuws-Vlaanderen wordt later dit jaar gemaal Campen aan de Kanaaldijk is Ossenisse opengesteld op 6 augustus van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer… Waterschap Scheldestromen