VIDEO: Marineschip Karel Doorman in dienst gesteld

Foto: Ministerie van Defensie

Het Joint logistic Support Ship Karel Doorman is vandaag in Den Helder officieel in dienst gesteld. Het grootste schip van de marine heet nu Zijner Majesteits (Zr. Ms.) Karel Doorman.

“De Karel Doorman is imposant qua omvang, maar ook vanwege het aantal functionaliteiten. Dit schip is letterlijk en figuurlijk een multi-tool”, zei Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk bij de indienststelling. “Het kan worden ingezet voor strategisch transport van onze krijgsmacht, onze bondgenoten en internationale organisaties als de NAVO en de VN. Zowel militair als humanitair. Dat bewees de Doorman onlangs al bij de bestrijding van ebola. Met deze combinatie aan mogelijkheden levert de Karel Doorman echt een internationale nichecapaciteit.”

Ebola
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert doopte het vaartuig 8 maart 2014. Daarna begon het 22 juni aan de proefvaarten. Begin september droeg de werf het over aan Defensie. Nog hetzelfde jaar zou het schip in handen komen van de marine. De Doorman bleek echter hard nodig om hulpgoederen te brengen naar het door ebola getroffen West-Afrika. Op 6 november 2014 vertrok het, geladen met onder meer voertuigen, bedden, beschermende kleding, veldhospitalen en verbandmiddelen voor Sierra Leone, Guinee en Liberia. Eind vorig jaar vertrok de Doorman nogmaals met hulpgoederen naar deze landen. Het schip keerde 20 januari terug, met 3 verstekelingen. Dit voorval deed echter geen afbreuk aan het succes van de missie.

Herinneringsmedailles
“U heeft nu al bewezen een belangrijk visitekaartje van ons koninkrijk te zijn en van de Nederlandse krijgsmacht en de Koninklijke Marine in het bijzonder”, zei Hennis, waarna ze bemanningsleden voor de inzet in West-Afrika, Herinneringsmedailles voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen opspeldde.

Voorgangers
Een marineschip met de naam Karel Doorman is niet uniek. In 1946 al werd een vliegdekschip gehuurd van de Britse marine en omgedoopt tot Hr. Ms. Karel Doorman. Deze werd opgevolgd door vliegkampschip HMS Venerable, onder de naam Hr. Ms. Karel Doorman. Die werd in 1968 uit dienst gesteld. Tot 31 mei 1991 zat de marine zonder Doorman. Toen kwam er een multipurposefregat met die naam, dat tot 2006 in dienst bleef. Het schip werd aan België verkocht en vaart nu onder de naam Leopold I.

Het laatste vliegdekschip Hr. Ms. Karel Doorman was met een lengte van 214 meter en een breedte van 43 meter, qua formaat het grootste schip ooit in dienst van de zeemacht. De huidige Doorman is ‘slechts’ 204,7 meter lang en 30,40 meter breed, maar heeft een waterverplaatsing van 27.800 ton. Daar kon dat vliegdekschip met 19.790 ton weer niet aan tippen.

Naamgever
Schout-bij-nacht Karel Willem Frederik Marie Doorman, naar wie dus nu al 4 keer een marineschip is vernoemd, leidde in 1942 een eskader vanaf het vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter. Tijdens de Slag in de Javazee ging hij op 28 februari 1942 met zijn schip ten onder. Doorman was toen 52 jaar.

Meer… Defensie 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →