Huisman’s eerste ‘Hybrid Boom Crane’ nadert de opleveringsfase

Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor- en offshore equipment, is in april 2015 gestart met de laatste fabriek-acceptatietesten van de eerste 900mt ‘Rope Luffing Knuckle Boom Crane’, tegenwoordig genoemd de ‘Hybrid Boom Crane’. De testen vinden plaats bij Huisman China aan de kade van de productiefaciliteit in Zhangzhou. De kraan is volledig geassembleerd in de grote productiehal van Huisman China en rechtop gezet met Huisman’s 2,400mt kadekraan. In de komende weken zal de kraan een intensief fabriek-acceptatieprogramma ondergaan, waarna deze verscheept zal worden naar Hyundai Heavy Industries in Ulsan, Zuid Korea. De kraan wordt daar geïnstalleerd, in gebruik genomen en getest aan boord van Subsea 7’s ‘Seven Artic’.

Huisman heeft de naam van de nieuwe hybride kraan gewijzigd van ‘Rope Luffing Knuckle Boom Crane’ naar ‘Hybrid Boom Crane’ om de unieke eigenschappen nog beter te benadrukken. Het ‘hybrid boom’ concept combineert de voordelen van een reguliere pedestal kraan en traditionele ‘knuckle boom kranen’. Het innovatie kraanontwerp zorgt voor een aanzienlijk lichtere giek wat leidt tot betere laadcurves, vergelijkbaar met laadcurves van een pedestal kraan met vaste giek. Met de ‘knuckle boom’ in uitgestrekte positie biedt de kraan een unieke hijshoogte met de volle hijscapaciteit, dit was voorheen alleen mogelijk met een vaste giek. Daarnaast bevat het ‘hybrid boom’ concept de belangrijkste voordelen van traditionele ‘knuckle boom kranen’ zoals een laag aangrijpingspunt en beperkte slingering van de last. Deze eigenschappen maken de reguliere ‘knuckle boom kraan’ erg gewild en veel gebruikt voor offshore en ‘subsea’ constructieactiviteiten.

De voordelen van de ‘Hybrid Boom Crane’ gaan verder dan het ontwerp van de giek. De kraan is volledig elektrisch aangedreven. Dit betrouwbare en milieuvriendelijke aandrijfsysteem voorziet in nauwkeurige controle over de bewegingen van de kraan en de last, met lage geluidsniveaus, minimaal onderhoud en voorkomt bovendien het risico op olielekkage. Een ‘real-time’ deiningscompensatiesysteem en schokabsorptiesysteem vergroten het operationele weervenster voor veilige en accurate installatie- en constructiewerkzaamheden.

Huisman demonstreert de unieke eigenschappen van de ‘Hybrid Boom Crane’ met behulp van een volledig operationeel schaalmodel tijdens de ‘North Sea Offshore Crane & Lifting Conference’ op 21 tot 23 april 2015 in Stavanger, Noorwegen en van 4 tot 7 mei tijdens de ‘2015 Offshore Technology Conference (OTC 2015)’ in Houston, Texas, stand nummer 2327.

Meer… Huisman