Opknapbeurt Utrechts Schip toegankelijk voor bezoekers

Van 15 tot en met 17 april krijgen bezoekers van het museum de unieke kans de opknapbeurt van het Utrechtse schip bij te wonen. Het Utrechtse schip wordt met de opknapbeurt gereedgemaakt voor de heropening. Het komt weinig voor dat bezoekers van dichtbij mogen kijken hoe restauratoren hun werk verrichten. Omdat het schip een populair fenomeen is en de schoonmaak een bijzondere gebeurtenis is, heeft het museum besloten dit moment exclusief voor haar bezoekers toegankelijk te maken.

De opknapbeurt
Tijdens de opknapbeurt ziet het publiek hoe een team van circa vier restauratoren het Utrechtse Schip schoonmaken. Gehuld in speciale pakken zullen zij het schip in drie dagen secuur opknappen. Dit doen de restauratoren met een soort ‘stofzuiger’ die speciaal hiervoor gemaakt is. De opknapbeurt is een uitdaging door zowel het formaat van het schip, als door de fragiliteit ervan: de restauratoren mogen niet tegen het schip aanstoten.

“Het werk van restauratoren vind ik zeer intrigerend: wat een vakmanschap komt daarbij kijken! De opknapbeurt van het Utrechtse Schip is een prachtige kans om dat vakmanschap in het echt te zien. Ik vind het dan ook verrijkend dat we het publiek die ervaring bieden”, zegt Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum.

Het Utrechtse Schip
Het Utrechtse Schip is gevonden op 3 december 1930 door gravende arbeiders aan de Van Hoornekade in Utrecht-Noord. In eerste instantie dacht men dat het om een Romeins schip ging. De toenmalige directeur van het Centraal Museum liet de restanten van het schip naar de kelder van het museum overbrengen. Om het gevaarte daar te krijgen, werd een groot gat in een van de zijmuren gehakt. Sinds 1936 is het schip voor het publiek te zien. Het hout is ooit geconserveerd met creosoot, een teerproduct dat ook in spoorbielzen wordt gebruikt. De sterke geur daarvan vergeet geen enkele bezoeker. Door de jaren heen is het Utrechtse Schip uitgegroeid tot een van de belangrijkste publiekstrekkers van het Centraal Museum en is het een icoon geworden voor Utrecht.

Praktische informatie
Locatie: In de kelder van het Centraal Museum
Data: 15 – 17 april
Openingstijden: 11:00 – 17:00
Entree: gratis toegang voor de bezoekers van het museum

Meer… Centraal Museum