Voorhoede koerst af op Pasen in Itajai

De voorhoede in de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 koerst af op paaseieren zoeken in de finishplaats Itajai, Brazilië. De vier boten zullen naar verwachting op Paaszondag tussen 12 en 24 utc (+2 in Nederland) de eindstreep passeren. Abu Dhabi Ocean Racing van schipper Ian Walker (GBR) gaat aan de leiding met in zijn kielzog MAPFRE. Het Nederlandse Team Brunel vaart in vierde positie op 16,1 nautische mijlen achterstand, 8 mijl verwijderd van de derde podiumtrede.

De Zuid-Atlantische Oceaan laat zich tot dusver van zijn grillige kant zien. De beruchte Zuidelijke Oceaan was nog maar net afgetikt of de vloot kreeg de zwaarste nacht tot nu toe over zich heen. Woensdagnacht wakkerde de wind aan tot 35-40 knopen in combinatie met een tegenstroom van 2 knopen, wat een chaotische en onvoorspelbare zee veroorzaakte. De teams noemden het ‘boat breaking’ condities, maar mens en materiaal bleken sterk en slim genoeg om op tijd gas terug te nemen.

Na dit front werd het weer kalm en draaide de wind van noordwest naar noordoost. Abu Dhabi Ocean Racing ondervond het meeste nadeel van het lichte weer en verloor aanvankelijk de koppositie aan Team Alvimedica, dat oostelijker zeilde. MAPFRE voer het meest westelijk en profiteerde als eerste van de nieuwe wind. Daarmee namen de Spanjaarden de tweede positie over.

Inmiddels waait de toegenomen wind weer uit het noordwesten en heeft Abu Dhabi Ocean racing opnieuw de leiding. Amory Ross, Onboard Reporter van Team Alvimedica, schreef in zijn blog: “De Zuid-Atlantische Oceaan heeft zich bewezen gecompliceerd en vergankelijk te zijn. De voortdurend veranderlijke weersystemen maken het moeilijk om aan aan te passen met zoveel wissels in zeilen, weer en koers.”

Team SCA krijgt het zwaar te voorduren in deze etappe. Nadat de vrouwen bij een klapgijp op de Zuidelijke Oceaan al hun fractional code zero (voorzeil) verspeelden, beschadigde op de Zuid-Atlantische Oceaan ook nog eens de stormfok. Zij varen ruim 700 nautische mijlen achter de koploper. Schipper Sam Davies (GBR) en haar bemanning, waaronder de Nederlandse Carolijn Brouwer, zullen naar verwachting op Paasmaandag of dinsdag 7 april finishen.

Na de mastbreuk en gedwongen stop in het Argentijnse Ushuaia is Dongfeng Race Team op de motor onderweg naar Itajai.

Meer… Volvo Ocean Race