Aanpassing verkeersmaatregelen Prinses Margrietkanaal

Rijkswaterstaat gaat de verkeersmaatregelen op het Prinses Margrietkanaal in Friesland gedeeltelijk aanpassen. Naar aanleiding van een groot aantal aanvaringen nam Rijkswaterstaat in juli 2014 aanvullende verkeersmaatregelen op de vaarweg om een vlotte en veilige vaart te garanderen. Met name voor de doorvaart bij vier bruggen in het kanaal was dit nodig. Op basis van een evaluatie van de maatregelen en naar aanleiding van overleg met belangenvereniging Schuttevaer en overige betrokkenen kiest Rijkswaterstaat voor een bijstelling.
Rijkswaterstaat is als beheerder van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl verantwoordelijk voor een veilige en vlotte vaart. Omdat de vaarweg nog niet volledig is ingericht voor schepen van CEMT-klasse Va, het scheepvaartverkeer toeneemt en de beroepsvaart en de recreatievaart samenkomen op de vaarweg, zijn in juli 2014 maatregelen getroffen om de doorvaart en veiligheid op de vaarweg te garanderen.

De maatregelen werden mede ingegeven door een groot aantal schadevaringen aan onder meer de bruggen over het Prinses Margrietkanaal. Sinds de maatregelen zijn getroffen, is het aantal aanvaringen afgenomen. Op grond van een proefvaart met belangenvereniging Schuttevaer bleek dat de getroffen snelheidsbeperking voor schippers in sommige gevallen tot extra stuurhandelingen leidt. Een lichte aanpassing van de snelheid leidt tot minder stuurhandelingen en heeft geen negatieve effecten voor een veilige doorvaart.

Aangepaste maatregelen bij bruggen
De aangepaste verkeersmaatregelen gelden voor de bruggen Kootstertille, Oude Schouw, Uitwellingerga en Spannenburg. Deze bruggen beschikken over een doorvaartopening van een breed vast deel en een smal beweegbaar deel. Hierdoor kunnen grote schepen elkaar voorbijlopen en ontmoeten hetgeen de kans op aanvaringen vergroot. In het verkeersbesluit van juli 2014 waren de maatregelen ook van toepassing op de brug bij Burgum. Door de aanleg van de Centrale As en de omlegging van het Prinses Margrietkanaal wordt deze brug nu niet opgenomen in het nieuwe verkeersbesluit. De werkzaamheden vereisen specifieke maatregelen rond de brug. De getroffen maatregelen zijn niet van toepassing op de recreatievaart.

Meer… Rijkswaterstaat 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2019 >>
MTWTFSS
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Geen evenementen Geen evenementen