Vijfde etappestart uitgesteld vanwege tropische cycloon Pam

De vijfde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 start niet aanstaande zondag, maar minimaal een dag later op maandag 16 maart om 14 uur lokale tijd in Auckland, Nieuw-Zeeland. Uitstel is noodzakelijk vanwege de naderende, potentiële supercycloon Pam.

De zes boten sterke vloot zou eigenlijk zondagmiddag aan de 6.776 nautische mijlen lange race naar het Braziliaanse Itajai beginnen. Met het vooruitzicht dat een categorie 5 tropische cycloon het gebied hard kan treffen, besloot de raceorganisatie om de start minimaal 24 uur uit te stellen. Dat betekent dat de vroegste vertrektijd nu op maandagmiddag 16 maart om 14 uur Nieuw-Zeelandse tijd staat, hoewel het exacte tijdstip nog bevestigd moet worden.

“Veiligheid voorop”, zei Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad in een reactie. “We nemen dit besluit nu, aangezien we op dit moment niet de exacte route van de tropische cycloon weten. Het is ongewoon groot en blokkeert de weg voor onze zeilers, dus het is voorzichtig zeemanschap van onze kant.”

De huidige voorspelling luidt dat de tropische cycloon, die inmiddels windsnelheden van 200 km/u meet en van experts de naam ‘Pam’ kreeg, nog meer aan zal trekken als het zich naar het zuiden verplaatst. Ook als het systeem Nieuw-Zeeland mist, brengt het een enorme deining en zware zeeën die de vloot in problemen kunnen brengen.

“Onze grootste zorg is de staat van de zee, meer dan de wind”, gaat Frostad verder. “De boten kunnen veel wind hebben, maar de golven langs de Nieuw-Zeelandse kust zullen enorm hoog worden en de vloot kan nergens schuilen. We laten de teams niet eerder dan maandagmiddag 14 uur lokale tijd vertrekken, maar het kan ook later worden. Dat hangt volledig af van hoe de tropische cycloon zich voortbeweegt.”

In-Port Race gaat wel door
De New Zealand Herald In-Port Race Auckland op zaterdag 14 maart gaat wel door volgens planning en begint om 14 uur lokale tijd. Het vooruitzicht is tot nog toe prima met 20 knopen oostenwind en zonneschijn. Grant Calder, General Manager of the Auckland stopover, zei: “Zaterdag belooft een geweldige dag te worden. De boten zullen racen en Race Village blijft een breed scala aan gratis activiteiten aanbieden. Iedereen is welkom om met ons van het laatste weekend van de 2014-15 Volvo Ocean Race Auckland stopover te genieten..”

De officiële schippers persconferentie vindt op vrijdag 13 maart plaats, waarbij de schippers van de 6 deelnemende teams aanwezig zullen zijn.

Meer… Volvo Ocean Race

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2019 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Geen evenementen Geen evenementen