Veiligheidsdiscipline watersporter laat nog veel te wensen over

Reddingsvesten worden weinig gebruikt en de meeste brandblussers aan boord voldoen niet aan de wettelijke eisen. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB Waterkampioen onder 1350 bezitters van pleziervaartuigen. Het toont aan dat er wel wat mag gebeuren aan de veiligheidssituatie aan boord.

Opvallend is hoe weinig er gebruik gemaakt wordt van zwem- en reddingsvesten. Van de ondervraagde bootbezitters draagt 41% eigenlijk nooit een vest. Bij motorbootvaarders is dat zelfs 91%. Dit terwijl 20% van al deze watersporters al eens  een man overboord situatie heeft meegemaakt. Ook heeft 10% ooit een aanvaring of bijna aanvaring gehad met de beroepsvaart. Het reddingsvest wordt het meest gedragen in de open zeilboot, de helft draagt het hier vrijwel altijd. De watersporters die het vest meestal of zo nu en dan dragen, doen dat als ze op zee varen, tijdens

Van de kinderen van de ondervraagde watersporters draagt 15% nooit een vest terwijl ze niet kunnen zwemmen. Ze dragen vesten niet aan boord en ook niet in de haven.

Brand aan boord heeft 5% van de ondervraagden ooit meegemaakt. Belangrijkste oorzaken zijn kortsluiting, problemen met de spiritusbrander en frituurvet en reparatiewerkzaamheden zoals laswerk. Weinig bemoedigend is dat 60% van de brandblussers aan boord niet voldoet aan de wettelijke keuringseisen. In acht van de tien gevallen er wel een brandblusser aanwezig.

De uitgebreide publicatie over veiligheid aan boord is te lezen in de Waterkampioen die vandaag verschijnt.

Kijk voor meer informatie en achtergronden over het onderzoek op:  https://www.anwb.nl/verzekeringen/bootverzekering/preventie