Alewijnse voltooit voor Van Oord complete elektrische integratie kabellegger

Expert op het gebied van maritieme technologie Alewijnse Marine Systems heeft de complete elektrische installatie en systeemintegratie afgerond aan boord van de Nexus, de innovatieve nieuwe kabellegger die werd gebouwd door Damen Shipyards Group voor internationale offshore aannemer Van Oord.

Het schip werd gebouwd op de scheepswerf van Damen in Galati, Roemenië en het project werd beheerd door Alewijnse Noord in Nederland en Alewijnse Marine Galati, waarbij beide partijen gezamenlijk werkten aan de engineering, uitvoering en het projectmanagement.

Het project behelsde onder andere de levering en installatie van alle onboard elektrische systemen, alsook de installatie van de drives en motoren van het met DP2-systeem uitgeruste 122 meter lange schip. Ook het complete hoogwaardige navcom pallet is geleverd door Alewijnse. Het totaalvermogen aan boord van de Nexus is ongeveer 10 MW, waarbij de twee aandrijvingen elk 2 MW leveren.

Hoewel het contract werd getekend in oktober 2013, wat een tijdsspanne van slechts 14 maanden voor ontwerp, constructie en installatie betekende, werd het schip zelfs nog vervroegd aan de eigenaar opgeleverd. De Nexus ligt nu in Vlissingen, waar Alewijnse in samenwerking met Van Oord werkt aan de elektrische installaties en systeemintegratie van de kabelleginstallaties.

Meer… Alewijnse