Speciaal MSC traject voor het verplaatsen van mosselen naar Nederland

Gezamenlijk gaan de leden van de Vereniging van Importeurs van Schelpdieren en de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur (PO Mosselcultuur) een speciaal MSC traject aan. Daarbij gaat het om het verplaatsen van mosselen (Mytilus edulis) vanuit al MSC gecertificeerde visserijen in Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland naar de Nederlandse Oosterschelde. De MSC beoordeling wordt uitgevoerd door de onafhankelijke certificeerder MacAlister Elliott and Partners Ltd.

Bijzondere indicatoren voor de bepaling van milieueffecten
Bij deze speciale MSC beoordeling wordt gekeken naar de ecologische impact van het verplaatsen van de mosselen van buiten Nederland naar de Oosterschelde.  Deze verplaatsing is nodig omdat de Nederlandse productie van mosselen lager is dan de vraag van de handel.  De mosselen worden vanuit Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en de Waddenzee overgebracht naar de Oosterschelde waar ze vervolgens nog even opgeslagen worden voordat ze het verdere verwerkingsproces ingaan.  De 12 deelnemende mosselvisserijen uit andere landen – in totaal zes Deense, een Duitse, drie Britse en twee Ierse visserijen – zijn net als de PO mosselcultuur al MSC gecertificeerd.

Het gaat bij dit MSC traject dus niet om de beoordeling van een nieuwe visserij tegen de MSC standaard, maar om het onderzoeken van de (milieu)effecten die met het verplaatsen van de mosselen gepaard gaan. Daarin wordt er op specifieke indicatoren gelet, bijvoorbeeld naar genetische effecten op de mosselen of de verplaatsing van exoten.

Meer… Marine Stewardship Councel