Marineduikers bergen lichaam opvarende Z85 Morgenster

Duikers van de Koninklijke Marine hebben vanmiddag het lichaam van een van de vermiste opvarenden van de gezonken Urker visserskotter Z85 Morgenster gevonden en geborgen. Het lichaam wordt zo snel als mogelijk overgedragen aan de Nationale politie voor identificatie.

De Z85 Morgenster verging met 4 bemanningsleden op 28 januari in het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Vrij snel werden 2 in zee drijvende lichamen gevonden nabij de Franse kust. Begin februari lokaliseerde het MV Good Hope I het wrak op 35 meter diep en zo’n 21 kilometer voor de Britse kust.

De Nederlandse schipper en een Portugees bemanningslid werden toen nog vermist. Op verzoek van de burgemeester van Urk vertrok het hydrografische opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes 3 februari uit Den Helder om met 10 gespecialiseerde marineduikers te zoeken naar de vermiste mannen. Ook een vertegenwoordiger van de maritieme politie en 2 inspecteurs van de Belgische scheepvaartinspectie waren aan boord.

Camera’s op verlengstukken
Vanaf 4 februari brachten marineduikers vanaf Zr. Ms. Luymes het wrak en de omgeving met hoogwaardige zoekapparatuur in kaart. Hierna werd het schip ruimte voor ruimte onderzocht. Omdat niet elke plek met duikapparatuur toegankelijk was, inspecteerden de militairen die locaties met camera’s op verlengstukken.

Door de stroming en grillige weersomstandigheden hadden de duikers maar een paar duikvensters per dag om het schip te onderzoeken.
Vanmiddag troffen ze het levenloze lichaam aan van één van de vermiste opvarenden. Het stoffelijk overschot wordt overgedragen aan een forensisch team voor identificatie. Marineduikers bekijken nu nog de laatste ruimtes. Als ze er niets meer vinden, wordt de zoekactie afgerond.

Zr. Ms. Luymes
Het team marineduikers maakt onderdeel uit van de Defensie Duikgroep. Deze eenheid is onder meer gespecialiseerd in wrakduiken, het zoeken naar explosieven en het repareren van scheepsdefecten onder water. Zr. Ms. Luymes is een van de 2 hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine. Ze brengen veranderingen van de vaarwegen en zeebodem in kaart, met name in de Noordzee en de Caribische delen van het koninkrijk, maar ook in missiegebieden.

Meer… Defensie