Groningen Seaports en Noordpoort zetten zich samen in voor nieuwe invulling bijzonder kunstobject ‘Maki-paviljoen’

Vrijdag 13 februari vindt in de haven van Delfzijl een bijzondere overdracht plaats van het spraakmakende kunstobject “Maki-paviljoen”. Wethouder Paul De Rook van de gemeente Groningen, directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum, Jannie Goense, directeur van het Noorderpoort, Harm Post, directeur Groningen Seaports én diverse studenten van Noorderpoort zijn hierbij betrokken.

Groningen Seaports gaat samen met het Noorderpoort een nieuwe dimensie geven aan het bijzondere kunstwerk. Het krijgt een praktische functie voor studenten die het gebruiken als in-en uitstapplaats tijdens hun roeiactiviteiten. Daarnaast zullen zowel Groningen Seaports als het Noorderpoort het kunstobject voor relatie-management gaan gebruiken. Cultuur, economie, onderwijs en Groningen Seaports komen op deze manier samen.

In het najaar van 2010 heeft Groningen Seaports het Maki-paviljoen voor het symbolische bedrag van 0,50 euro overgenomen van de gemeente Groningen met de belofte om deze in originele staat terug te brengen. Groningen Seaports heeft deze kunstrestauratie inmiddels voltooid. Het bedrijf Heuvelman Ibis uit Delfzijl restaureerde het kunstobject dat werd ontworpen door de Japanse architect Fumihiko Maki.

Het Maki-paviljoen schitterde in 1996 in het Groninger Theaterfestival “A star is born”. Daarna raakte het in verval. In het Groninger Museum is er tot 8 maart de expositie  Fantasy Island. Het Maki-paviljoen (in maquette) is hierbij ook te zien.

Meer… Groningen Seaports