Seminar Duitse wet op het Minimumloon

IVR en CBRB hebben donderdagmiddag een seminar Duitse wet op het Minimumloon gehouden waarin de gevolgen van de invoering van het Duitse ‘Mindestlohngesetz’ voor het binnenvaartbedrijfsleven zijn besproken.

Na een introductie waarin de problematiek door mr. Theresia Hacksteiner is uiteengezet heeft Rechtsanwalt Marcus Jaegers  het Duitse recht nader toegelicht. mr. Richard Ouwerling heeft de gevolgen van deze regelgeving voor de Nederlandse werkgevers en betrokken bedrijven op zich genomen. Het bleek dat vooral de zeer grote bureaucratische verplichtingen en de daarmee verbonden hoge boetes de grootste problemen veroorzaken. De invoering van het minimumloon van € 8,50 per uur op zichzelf beschouwd blijkt voor de meeste Nederlandse bedrijven niet problematisch. Ook is nader ingegaan op de verlegging van de aansprakelijkheid die veel juridische en organisatorische problemen veroorzaakt.

De Europese Binnenvaart Unie heeft inmiddels bij de Europese Commissie gevraagd hoe deze wetgeving zich verhoudt met Europese regelgeving. Aan de Centrale Rijnvaartcommissie is gevraagd of onze mening dat deze regelgeving strijdig is met de Akte van Mannheim kan worden onderzocht.

Deelnemers vroegen zich tijdens de bijeenkomst af of deze manier  van controle op regelgeving binnen de Europese Unie nu echt noodzakelijk is. Ook de vraag wat er zou gebeuren als ieder land binnen de EU dit soort regels op deze wijze zou willen controleren werd aan de orde gesteld. Men was van mening dat dit tot onwerkbare situaties zou leiden.

De presentaties van het seminar en links naar relevante documenten zijn vanaf maandagmiddag 2 februari beschikbaar op de website van zowel de IVR als het CBRB .

Meer… CBRB