Marineschip Johan de Wit en Zweden samen piraten te lijf VIDEO

Zr. Ms. Johan de Witt is zojuist vertrokken naar het zeegebied rond Somalië voor de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie. Onder de 400-koppige bemanning bevindt zich ook de internationale staf van ongeveer 40 leden, onder leiding van de Zweedse admiraal Jonas Haggren. Zweden stuurt voor het eerst een internationale missie aan vanaf een Nederlands marineschip.

Dat Zweden en Nederland de handen ineen slaan in de strijd tegen piraterij, is afgelopen dinsdag in Brussel beklonken tijdens een NAVO-bijeenkomst. Toen ondertekenden Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp en de Zweedse generaal Sverker Göranson een Memorandum of Understanding (MOU).

Doelmatiger
De Zweden gaven al eerder te kennen in 2015 het commando te willen voeren over Atalanta. Door dit vanaf Zr. Ms. Johan de Witt te doen worden materieel en personeel van beide landen doelmatiger ingezet. Het embarkeren van een internationale staf op een buitenlands schip wordt, zowel politiek als militair, gezien als een vorm van verregaande samenwerking. Dit door innovatief elkaars schaarse capaciteiten te gebruiken volgens het pooling & sharing concept.

Helikopters en boten
Naast de Zweden, bestaat de staf uit militairen uit België, Duitsland, Djibouti, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje en Nederland. Zweden levert behalve personeel ook 2 helikopters en 2 gevechtsboten (CB90’s), gestationeerd op Zr. Ms. Johan de Witt. Deze eenheden met een ongeveer 40-koppige Zweedse bemanning, vallen niet onder de staf maar worden aangestuurd door de commandant van het schip.

Voor de antipiraterijmissie neemt het marineschip verder een Nederlands medisch team mee voor eventuele operaties aan boord, een NH90-helikopter, een landingsvaartuig (LCU), 4 snelle FRISC-rubberboten en mariniers om boardingteams te vormen.

Naar verwachting keert Zr. Ms. Johan de Witt eind mei terug in Den Helder.

Meer… Defensie