Pre-olympisch jaar Delta LLoyd Kernploeg start met Wereldbeker Miami

De Olympische en Paralympische zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg starten het pre-olympische jaar op weg naar Rio 2016 tijdens de ISAF wereldbekerwedstrijd in Miami van 26 t/m 30 januari 2015. Alleen Pieter-Jan Postma laat, net als vele andere Finn-zeilers, verstek gaan in Miami. Het resultaat Miami telt alleen voor de dames in de 49er-FX klasse mee voor de nationale selectie. Voor de rest van de Kernploeg is deze wereldbekerwedstrijd een belangrijke krachtmeting en opmaat voor de selectiewedstrijden die volgen in Palma en Hyères dit voorjaar.

Status kwalificatie Rio 2016
Op dit moment is alleen Marit Bouwmeester 100% zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Windsurfers Dorian van Rijsselberge en Lilian de Geus hebben hun nationale selectie al winnend afgesloten. Beiden moeten nu alleen nog een olympisch kwalificatieresultaat neerzetten om een definitief olympisch ticket te bemachtigen. Voor alle duidelijkheid: in Miami kan dit niet.

Het behalen van zo’n olympisch kwalificatieresultaat kan wel op een EK of WK in 2015 en 2016. En op de ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015. De eis is een score bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen. Zie voor meer info over alle criteria de website van NOC*NSF. Voor alle overige informatie zie website Delta Lloyd Kernploeg.

Delta Lloyd Kernploeg
In de Delta Lloyd Kernploeg zitten op het moment 17 olympische topzeilers en vier paralympische zeilers met een medailleperspectief op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. De Oranje zeilploeg doet in Miami mee in zeven van de tien olympische klassen en in één paralympische klasse. In totaal zijn er meer dan 800 zeilers uit 63 landen ingeschreven voor de wedstrijden die gehouden worden op het azuurblauwe water van Key Biskayne, iets ten zuiden van downtown Miami.

49erFX start nationale selectie
Annemiek Bekkering en Annette Duetz zeilen in de nieuwe skiff-klasse. Dit duo van de Delta Lloyd Kernploeg eindigde op een vierde plaats op het WK 2014 en het duo pakte een bronzen medaille tijdens het Rio Testevent 2014. Bekkering en Duetz nemen het in de nationale selectie op tegen het team van Nina Keijzer en Claire Blom, die vanaf december 2014 op eigen kracht, buiten de Kernploeg, met enige steun van het Watersportverbond, meedoen aan de selecties.

Het team met het beste opgetelde resultaat van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami en de Sofia Cup in Palma de Mallorca (maart 2015) wint de nationale selectie. De winnaar zal dan nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015.

Bekkering en Duetz worden begeleid door de Engelse kernploegcoach Rick Peacock. Keijzer en Blom werken met hun Portugese privécoach Francisco Andrade.

Samenstelling Delta Lloyd Kernploeg per olympische klasse
1. Laser: Rutger van Schaardenburg (27) en Nicholas Heiner (25)
2. Laser Radial: Marit Bouwmeester (26)
3. RS:X mannen: Dorian van Rijsselberge (26) en Kiran Badloe (20)
4. RS:X vrouwen: Lilian de Geus (23)
5. 470 mannen: geen
6. 470 vrouwen: Michelle Broekhuizen (22)/Marieke Jongens (27) & Afrodite Kyranakou (21)/Anneloes van Veen (24)
7. 49er (mannen): geen
8. 49er FX: Annemiek Bekkering (23), Annette Duetz (21)
9. Nacra17 (gemengd) Mandy Mulder (27)/Coen de Koning (31) & Renée Groeneveld (28)/Steven Krol (27)
10. Finn: Pieter-Jan Postma (32)
Paralympisch Skud: Vera Voorbach & Jan Rein van Esseveld Skud: Rolf Schrama & Sandra Nap

Zie website Delta Lloyd Kernploeg voor een volledig overzicht van alle zeilers in de Delta Lloyd Kernploeg en hun biografieën.