HHNK en Zuiderzeemuseum creeren watersnoodstraat

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wordt in 2016 partner van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Samen vragen de organisaties aandacht voor de overstroming van het Zuiderzeegebied in de nacht van 13 op 14 januari 1916, die dan 100 jaar geleden heeft plaatsgevonden. In het buitenmuseum wordt één van de straten omgevormd tot een watersnoodstraat. Het publiek komt hierdoor dicht bij het gevoel van een overstroming en de nasleep van een dergelijke ramp. Daarnaast worden er in 2016 evenementen en activiteiten georganiseerd die relateren aan het onderwerp.

Het Zuiderzeemuseum en HHNK slaan de handen ineen om het waterbewustzijn bij een breed publiek te vergroten en in een verrassend nieuw daglicht te zetten. Het Zuiderzeemuseum kan op deze manier aandacht schenken aan de directe aanleiding voor het aannemen van de Zuiderzeewet en de aanleg van de Afsluitdijk. Voor het HHNK is de samenwerking een kans om te laten zien wat er allemaal wordt gedaan om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen.

Waterbewustzijn
“We willen bezoekers bewust laten worden van het feit dat overstromingen elke dag ergens op de wereld gebeuren. En waar kan dit beter dan in een realistische setting zoals deze?”, aldus Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum. Dijkgraaf Luc Kohsiek van HHNK voegt hieraan toe: “Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van de consequenties en gevaren van leven onder de zeespiegel. Watersnoodrampen voltrekken zich de laatste jaren in Europese landen om ons heen, maar ook in Nederland is het gevaar van een watersnoodramp overstroming nog steeds aanwezig. Waterveiligheid is een werkwoord. We moeten blijven werken aan een veilig onderkomen. Niets doen is geen optie. Als we niets doen kunnen de gevolgen desastreus zijn.”

Watersnoodstraat
Het museum transformeert één van de straten in het buitenmuseum tot een klein rampgebied waar het lijkt alsof er zojuist een overstroming heeft plaatsgevonden. Het water, het wrakhout, aangespoelde huisraad, een gestrand schip en de heftige gevolgen van de overstroming zijn daadwerkelijk te vinden en aan te raken. Er lopen personages in het gebied rond die dit gevoel nog eens versterken. Plaatsen waar de materiële schade door de ramp het grootst was, zoals Marken en Volendam, dienen als voorbeeld voor deze watersnoodstraat. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen aan het evacuatiespel en staan er foto’s in de verschillende buurten van het buitenmuseum die laten zien hoe die er na de ramp uitzagen.

Over HHNK
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal en op Texel voor veilige dijken en voldoende schoon en zoet oppervlaktewater.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.

Meer… Zuiderzeemuseum

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2019 >>
MTWTFSS
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Geen evenementen Geen evenementen