VIDEO: Masterplan van Royal HaskoningDHV levert forse besparingen op voor de uitbreiding van de haven van Venetië

Internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV heeft het definitieve ontwerp voor de onshore-offshore-containerterminal voor de haven van Venetië voltooid. De optimalisatie van het ontwerp levert een significante kapitaal- en exploitatiekostenbesparing op voor de havenautoriteit van Venetië.
De nieuwe oplossingen zijn eerder deze maand op de Italiaanse ambassade in Londen aan de financiële gemeenschap en scheepsexploitanten gepresenteerd.

De kern van het ontwerp voor deze nieuwe haven is het innovatieve logistieke concept, waarin kranen, duwbakken en half-afzinkbare vaartuigen een rol spelen. In een continu proces worden containers van de offshore-terminal overgebracht naar de onshore-terminal en vice versa. Stilstandtijd tijdens laden, lossen en transporteren van de containers wordt zo geminimaliseerd en er ontstaat meer operationele flexibiliteit tijdens piektijden.

De terminal kan ongeveer 1 miljoen TEU’s per jaar verwerken. Dit vormt een groot deel van de containervolumes die worden verwacht voor de Noord-Adriatische Zee in 2030. De uitbreiding van de haven van Venetië zal hiermee in belangrijke mate bij kunnen dragen aan de ontsluiting van het Noord-Adriatische gebied voor zeeschepen en zal de integratie van Noord-Adriatische havens in de belangrijkste Europese corridors voor goederenvervoer over de weg en het spoor verder stimuleren.


View on Youtube.

Voordelen
Kapitein Antonio Revedin, Directeur Strategische Planning en Ontwikkeling van de havenautoriteit van Venetië: “Met dit integrale ontwerp voor de onshore-offshore-terminal en het watertransportsysteem beschikken we straks over een terminal die qua prestaties niet onderdoet voor de beste containerterminals ter wereld. Naast de enorme kostenbesparing zal de manier waarop deze terminal opereert nog veel meer voordelen met zich meebrengen. Zo kunnen de nieuwste supergrote containerschepen bij ons aanmeren, kunnen we reistijden rigoureus inkorten, op volle capaciteit werken zonder dubbele handelingen en profiteren van maximale flexibiliteit. We zijn nu helemaal klaar om aan de volgende fase van het project te beginnen.”

Vanwege de unieke eigenschappen van de haven en de juridische en milieukundige beperkingen was het niet mogelijk om op de oorspronkelijke havenlocatie een terminal te ontwikkelen voor ULCV’s (Ultra Large Container Vessels).

Kostenbesparing van 25% op apparatuur
Royal HaskoningDHV heeft in december 2013 de internationale aanbesteding gewonnen voor het voltooien van de optimalisatie van het plan. Hoofd projectmanagement Simon Blake van Royal HaskoningDHV: “De significante kostenbesparingen zijn bewerkstelligd door technieken en systemen te gebruiken die al beschikbaar zijn op de markt, zoals de Ship to Shore Cranes en de Automated Straddle Carriers die voor de offshore-terminal zullen worden gebruikt. Het feit dat we erin geslaagd zijn om een besparing van 25% op apparatuurkosten te realiseren geeft wel aan welke inspanningen het team heeft geleverd om met een plan te komen dat zowel kostenbesparend als duurzaam is.”

De half-afzinkbare vaartuigen, zogeheten ‘Mama’-schepen, ontworpen door BMT TITRON, kunnen twee ‘cassettes’ van maximaal 384 TEU’s van de offshore-terminal naar het vasteland en vice versa vervoeren, of twee duwbakken, klasse V, over de rivier de Po tot aan Mantova. Ze zijn opgewassen tegen een ruwe zee en hebben een speciaal ontworpen romp die weinig golven veroorzaakt, waardoor de impact op kwetsbare leefgebieden en diersoorten in de Lagune van Venetië zoveel mogelijk wordt beperkt. Bovendien worden de motoren van deze schepen aangedreven door aardgas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot en maakt de haven een van de meest milieuvriendelijke havens van Noord-Europa.

Meer… Royal HaskoningDHV