NAM voert werkzaamheden uit op Ameland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al ruim dertig jaar gas onder de Noordzee, de Waddenzee en op en nabij Ameland. Voor de Noordzeekust bevinden zich twee productieplatforms en aan de oostkant van Ameland ligt de landlocatie. De komende wintermaanden voert NAM op de landlocatie groot onderhoud uit om de gasproductie op peil te houden. Dit brengt transport van materiaal en een mobiele boorinstallatie van en naar de locatie met zich mee. Deze installatie wordt niet gebruikt voor het boren van nieuweputten, maar voor het vervangen van productiepijpen in twee bestaande gaswinputten om zo de gasproductie te verbeteren.

Wat merkt u van onze werkzaamheden?
In de tweede helft van december start NAM het vervoer van materiaal per vrachtwagen en veerboot naar Ameland. Op een deel van de parkeerplaats vlak bij de strandopgang van Ballum is een tijdelijke overslagplaats ingericht om het materiaal over te zetten op speciale strandvoertuigen voor transport naar de landlocatie.

Zodra de mobiele boorinstallatie is opgebouwd, worden de productiebuizen van twee bestaande gaswinputten vervangen. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn voornamelijk in januari en februari. Begin maart wordt alles weer afgebroken voor transport naar vaste wal.

Het transport van de mobiele boorinstallatie duurt telkens circa twee weken, zeven dagen per week, met circa tien vrachtwagenritten per dag. Daarnaast zijn tijdens de onderhoudswerkzaamheden enkele ritten per dag nodig voor de aan- en afvoer met extra benodigdheden. De meeste werkzaamheden en het transport vinden overdag plaats. Een klein gedeelte van de werkzaamheden kan niet onderbroken worden. NAM voert deze daarom ’s avonds en ’s nachts uit. Verlichting op de locatie is dan mogelijk zichtbaar.

Overlast of vragen?
Neem dan tijdens kantooruren contact op met Hans Ardesch via 0592-363958 of [email protected]. Buiten kantooruren kunt u bellen met de centrale meldkamer van NAM via telefoonnummer 0592-364000.

Meer… NAM