Programma achtste editie WinterWelVaart compleet

Intieme optredens, kerstmarkt en kunstroute in en rondom historische schepen en het Noordelijk Scheepvaartmuseum van 19 t/m 21 december. WinterWelVaart is een warm, stoer en sfeervol winterevenement voor een breed publiek dat op een laagdrempelige manier de maritieme geschiedenis van de stad en provincie levend wil houden. Tijdens het evenement liggen tientallen prachtige (historische) charterschepen aan de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A afgemeerd. De schippers én het Noordelijk Scheepvaartmuseum openen tijdens WinterWelVaart gratis hun deuren voor het publiek.

Muziek in de schepen
Het muziekprogramma van WinterWelVaart is er weer één om trots op te zijn. Een aantal prachtige schepen vormen de perfecte locaties voor  intieme concerten door lokale helden en beginnende genieën. Dit jaar presenteert de organisatie onder meer oude bekenden Reverse Cowgirls, feestjesbouwer HoppaH!, dialectpop zangeres Marlene Bakker,  experimenteel folkgezelschap Plan Kruutntoone, stadsband De Kuip, audio-visuele crossover Kinetophone, electro-sixties door Dodde, wonderschone countryliedjes van Sascha Elisah, Spandex (ex-stadsdichter Joost Oomen en kornuiten), en winnaar van de POPgroningen Talent Award The Blind Roofers.

Meer programma in de schepen
Naast het uitgebreide muzikale aanbod, is er nog veel meer te beleven in de schepen. Een kleine greep uit het programma: er is een korte versie van de voorstelling See Level van Freya en Sarah Eshuijs en de VERhaler brengt speciaal voor WinterWelVaart een beknopte versie van theatervertelling Kijk! Daar vliegt de Hollander. Groningens bekendste historicus Beno Hofman verhaalt op de Anna Catharina over een honderdjarige vrouw en een schip dat naar haar is genoemd en de activiteiten van VRIJDAG staan in het teken van ONTDEK JE TALENT en de Kerstvoorstelling Heksen, naar het boek van Roald Dahl. Daarnaast is Buro05 aanwezig met drie prachtige literaire programmaonderdelen.

Op de kade
Naast het veelzijdige programma aan boord van de schepen is er ook op het vaste land van alles te beleven. Op de kades van het A-Kwartier is een sfeervolle kerstmarkt met vele verschillende kraampjes, diverse activiteiten en allerlei heerlijke hapjes en drankjes. Ook kun je hier gezellige koren tegen het lijf lopen. Bovendien opent het Noordelijk Scheepvaartmuseum haar deuren. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum vormt het hoofdkwartier van WinterWelVaart met de tentoonstelling ‘Het Groningen van Cornelis Jetses’, leuke (kinder)activiteiten en op zaterdagavond een muziekprogramma door de Friese band Hilbrandt.

Inmiddels onmisbaar is de Kunstroute, gecoördineerd door Anke Slooff en Francis van Dijk.
Aan boord van schepen en op de wal vind je werk van kunstenaars die wonen en werken in het A-kwartier en van een aantal bijzondere gastexposanten. Dit jaar is er voor het eerst sinds jaren werk van Martin Tissing te zien. De Groningse schilder exposeert in het huis Eem aan de Hoge der A 6.

Leuk extraatje: op vrijdag 19 december organiseert Topsport Noord Nederland voor de allereerste keer de Santa Run Groningen met start en finish op de Grote Markt. De deelnemers, gekleed in kerstman-outfits, zullen ook over het WinterWelVaart-terrein heenrennen! Meer informatie over de Santa Run en over aanmelden vind je op www.santarun-groningen.nl.

Help mee WinterWelVaart op koers te houden
Ondanks de succesvolle eerdere edities is deze achtste editie van WinterWelVaart helaas geen vanzelfsprekende. Door tegenvallende inkomsten hebben wij alle zeilen bij moeten zetten om deze editie van het evenement te realiseren, terwijl er de afgelopen jaren juist een veelbelovende groei was ingezet met een uitdagende programmering. Wil je ons helpen om WinterWelVaart op koers te houden? Ga dan naar onze donatiepagina (www.winterwelvaart.nl/doneren) en maak een kleine donatie. Een flink aantal anderen waren je al voor – alvast ontzettend bedankt!

Lutje WinterWelVaart in Appingedam
Voor mensen die alvast in de stemming willen komen is er op zaterdag 13 december Lutje WinterWelVaart bij de Nicolaïkerk in Appingedam. In samenwerking met Kunst in de Kerk, de Hip en Happeningmarkt, WinterWelVaart Groningen en het Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen wordt Appingedam op deze zaterdag alvast in kerstsfeer gebracht. Lutje WinterWelVaart wil de komende jaren uitgroeien tot een volwaardige zus van WinterWelVaart Groningen.

Meer… WinterWelVaart