Van Speijk keert terug van antipiraterijmissie

Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk is op de weg naar Nederland het Suez-kanaal gepasseerd. Daarmee kwam voor het marineschip na 3 maanden officieel een einde aan de deelname aan EU-antipiraterijmissie Atalanta. Deze richt zich op het terugdringen van piraterij rond Somalië.

Wapenfeiten
De Van Speijk patrouilleerde vanaf begin september onder meer in de Golf van Aden, de Golf van Oman en het Somalische Bassin. Het schip escorteerde 2 voor het Wereld Voedsel Programma varende koopvaardijschepen. In Port Victoria (op de Seychellen) trainden Nederlandse bemanningsleden de plaatselijke kustwacht. Ook bood het hulp aan een Somalische skiff met motorpech. Het fregat controleerde 26 schepen. De Van Speijk heeft bijna 180 militairen aan boord, waaronder een specialistisch team van het Korps Mariniers. Dit is getraind in het enteren van verdachte schepen. De NH90 verzamelde tijdens die operaties inlichtingen en voerde verkenningen uit vanaf het marineschip.

Goed doel
Afgelopen vrijdag werden aan boord de medailles voor deelname aan de EU-missie Atalanta uitgereikt.

Sinds de passage probeert de bemanning voor KiKa en ALS op de hometrainer de 6080 kilometer naar huis sneller af te leggen dan dat het schip. Dat betekent dat de fietsers 24 uur per dag minimaal 30 kilometer per uur moeten fietsen in estafettevorm. Tijdens de missie was al meer dan € 9150 ingezameld. De Van Speijk arriveert op 12 december in Den Helder.

Antipiraterijmissies
Defensie draagt al sinds 2009 bij aan de antipiraterijmissies van de NAVO (Ocean Shield) en de EU (Atalanta). Sinds het voorjaar van 2012 is er geen koopvaardijschip meer gekaapt. Om deze trend vast te houden, blijft piraterijbestrijding nodig, zowel op zee als op land.

Afgelopen november besloot de Tweede Kamer om de deelname aan Atalanta tot eind 2015 te verlengen. De bijdrage aan Ocean Shield werd niet verlengd.

Meer… Defensie