De strijd tegen water

Op 28 juli werd Nederland opgeschrikt door flinke regenbuien. Overstromingen, ondergelopen straten en volgelopen huizen en winkels domineerden het beeld in de media. Het Verbond van Verzekeraars schat de schade op ongeveer tien miljoen euro. Onder meer bij Alphen aan de Rijn werden zandzakken ingezet, om een dreigende dijkoverstroming te voorkomen.

“De zandzak werkt goed en heeft zeker een aantal voordelen, maar er zijn ook enkele grote nadelen”, vertelt Ruben Geradts, project developer bij het ValorisatieProgramma Deltatechnologie & Water (VPdelta) van de Technische Universiteit van Delft. “Het is fysiek zwaar werk om de zandzakken neer te leggen, maar nog zwaarder om ze vervolgens weer weg te krijgen. Meestal zijn ze gescheurd en zwaar van het water dat het zand ook nog vervuild waardoor het niet meer hergebruikt kan worden.”

Alternatieve methoden

In 2013 werd daarom Flood Proof Holland geopend in de polder in Delft. “VPdelta kwam in gesprek met een aantal ondernemers die alternatieve oplossingen bedacht hadden voor tijdelijke waterkeringen, als beter alternatief voor de zandzak. Deze wilden ze graag testen. In een realistische omgeving wilden we zichtbaar maken hoe hun producten water kunnen keren en welke toegevoegde waarde hun producten hebben op gebied van gebruiksgemak of hergebruik. Hiertoe zijn drie waterbassins, een waterreservoir en schuiven om het water door te laten naar de bassins ontwikkeld, waarin overstromingen gesimuleerd en de producten gedemonstreerd kunnen worden,” vertelt Geradts.

Op 4 juli 2014 werd Flood Proof Holland II gelanceerd. Geradts: “De aanleg van het eerste terrein had een grote impact op onze internationale connecties. Delegaties uit landen als Brazilië, Canada en Vietnam kwamen naar de testpolder. Daarnaast genereerde Flood Proof Holland veel aandacht vanuit de nationale en internationale media, zoals NOS journaal, BBC, Discovery Channel etc. Ook ondernemers wilden graag testen en demonstreren. Om in deze behoefte te voorzien is het terrein uitgebreid en verbeterd in samenwerking met het Regiment Genietroepen van Defensie.”

De modder in

Op dit moment zijn er tien ondernemers actief op het terrein, waaronder BoxBarrier, Mobile Water Management en NETICS. Ook het Hoogheemraadschap Delfland en de gemeente Delft zijn betrokken. Alsmede STOWA, het kenniscentrum voor regionale waterbeheerders in Nederland. Een andere belangrijke partner en founding father is de TU Delft. Geradts: “Wetenschappers, docenten en studenten zijn betrokken bij zowel het ontwikkelen en exploiteren van de polder als bij het testen en onderzoeken van individuele tijdelijke alternatieve waterkeringen. Studenten die opleidingen volgen op het gebied van Waterbouw werken samen met ondernemers aan hun innovatie. Op deze manier komen ze de collegebanken uit, direct de modder in. En ze hebben één op één contact met ondernemers, hun toekomstige werkgevers.” AK