Guinee blij met hulpgoederen Karel Doorman

De Karel Doorman heeft vanmorgen voor de 2e keer in 3 dagen hulpgoederen afgeleverd in West-Afrika. Het logistieke transportschip maakt na het afleveren van zijn lading een tweede tocht met spullen ter bestrijding van ebola. Dit maakte het kabinet gisteren bekend. 

Vanmorgen loste het Joint logistic Support Ship (JSS) 37 voertuigen en 21 containers in Conakry, de hoofdstad van Guinee. De meeste spullen zijn voor de Wereldgezondheidsorganisatie.

Guinees minister van Buitenlandse Zaken Louncency Fall was persoonlijk aanwezig bij het lossen van het nieuwste en grootste schip van de Koninklijke Marine. “Mijn regering is ontzettend blij met deze mooie Nederlandse geste, hier gearriveerd met een magnifiek schip”, aldus de minister. “Het getuigt van Nederlandse solidariteit met de bevolking van Guinee. Dat waarderen we enorm. Ik verzeker u dat de hulpgoederen op zeer korte termijn nuttig worden ingezet.”

Solidariteit van de Europese Unie
Marinepersoneel en lokale havenarbeiders zetten de spullen binnen enkele uren op de kade, waaronder 24 Belgische voertuigen. “Ze zullen vooral in het binnenland worden gebruikt”, vertelde de Belgische ambassadeur, Johan Verkammen. “Onder meer in de regio waar de epidemie het hevigst woedt.”

Verkammen zei het fantastisch te vinden dat Karel Doorman nog een tweede lading naar de ebolaregio gaat verschepen. “Het is een heel mooi voorbeeld is van de solidariteit van de Europese Unie. Het is ook heel erg nodig. De epidemie is hier nog lang niet voorbij, integendeel. Het is goed nieuws dat de toename van ebola in Guinee vermindert, maar wat me zorgen baart is dat de verspreiding groter wordt.”

Vrije doortocht dankzij mariniers
Voordat het bijna 205 meter lange marineschip aanmeerde in Conakry, verkenden mariniers de haven van de miljoenenstad. Zij waarborgden de doortocht naar de aanlegplek en beveiligden het lossen. Tijdens alle havenbezoeken wordt het JSS pas binnengeloodst als de mariniers groen licht geven. Net als eergisteren in Sierra Leone’s Freetown waren in Conakry geen noemenswaardige obstakels.

Nu wacht voor de Karel Doorman alleen nog Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Daarna haalt het schip opnieuw hulpgoederen op. Het is nog onduidelijk in welk land de Doorman dit doet.

Meer… Defensie