Prijzenregen in monumentaal Taets

Maritime Awards Gala 2014

Gisteravond vond voor de negende keer het Maritime Awards Gala plaats. In het Taets Art and Event Park in Zaandam verzamelden maritieme professionals zich voor de uitreiking van de Wim Timmers Ontwerpersprijs, de Maritime Innovation Award, de KVNR Shipping Award, de KNVTS Schip van het Jaar-prijs en de Van Hengel-Spengler prijs van de Koninklijke Marine. De avond werd wederom gepresenteerd door Anita Witzier, Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME, reikte de prijzen uit. Het Maritime Gala Awards wordt georganiseerd door Stichting Maritieme Prijzen

Behalve de uitreiking van de vijf awards opende Arie Kraaijeveld, voorzitter Nederland Maritiem Land, officieel de Maritime Week. Eerder vandaag was de week al van start gegaan door de eerste officiële maritieme gastles, gegeven door schout-bij-nacht Ben Bekkering, plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten van de Koninklijke Marine. Op 14 november zal de afsluitende gastles gegeven worden door Tineke Netelenbos aan boord van een P&O Ferry.

Zeilende vrachtschepen
Emiel Mobron heeft de Wim Timmers Ontwerpersprijs gewonnen. Met zijn beoordelingsmethode voor windvoortstuwing bij vrachtschepen, heeft hij een inzicht gecreëerd  in een zeer actueel probleem. Ideeën en ontwerpen voor zeilsystemen zijn er legio, maar kennis over en inzicht in de hoofdafmetingen van de zeilende rompvorm ontbreken.

Hengel-Spengler prijs
De thesis ‘ Op weg naar de more electric submarine’  van Luitenant ter zee Guus van Fulpen, één van de Young Maritime Representatives, heeft dit jaar de Hengel-Spengler prijs gewonnen. Van Fulpen heeft in zijn scriptie onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van elektrische actuators voor het bedienen van de grote roerbladen. Van Fulpen komt tot de conclusie dat elektrische actuators in ieder opzicht de potentie hebben om met behoud van functionaliteit het hydraulieksysteem van de roeren te vervangen, waardoor de boot stiller wordt. Bovendien ruimte wordt ruimte bespaard door een kleinere installatie.

Walvissen als voorbeeld
De Maritime Innovation Award heeft ten doel meer bekendheid te geven aan de vernieuwende kracht die uitgaat van de maritieme en offshore-toeleveringsindustrie en om innovatieve ontwikkelingen binnen de maritieme cluster te stimuleren. Arnold van Aken had in zijn ontwerp van het AntiRoll-stabilisatiesysteem de walvis voor ogen als voorbeeld. De walvis is immers het meest aan het water aangepaste zeezoogdier ter wereld. De resultaten hiervan zijn verbluffend. Zo wijzen tests uit dat tijdens het varen de gebogen AntiRoll high aspect-vinnen in vergelijking met conventionele systemen 50 tot 75 procent minder weerstand realiseren. Deze weerstandsreductie heeft niet alleen een positief effect op de snelheid, maar ook op het brandstofverbruik.

Boeiende sector
Met de Shipping Award wil de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders laten zien dat zeescheepvaart een boeiende sector is waarin vernieuwingen plaatsvinden, maar ook dat het milieu en maatschappelijk ondernemen, zoals het goed zorgen voor de bemanning, hoog op de agenda staan. De prijs moet nog meer bewustzijn op deze vlakken creëren en de rederijen stimuleren hierop in te haken. Met de Aeolus van Van Oord is dit uitstekend gelukt. Dit schip is volledig ingericht op efficiënte installatie van windmolens op zee. Bijzonder is dat Van Oord het schip in eigen beheer heeft gebouwd. Tineke Netelenbos, voorzitter van de jury: “Imposant, het liegt er niet om. Een spectaculair schip waarbij grote stappen vooruit worden gezet in de Nederlandse offshore-industrie en wat ook internationaal spin-off kan hebben.”

Nh1816 KNVTS Schip van het Jaar
Deze prestigieuze prijs wordt ieder jaar toegekend en uitgereikt aan een in technisch opzicht innovatief schip dat in Nederland, of bij een buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf, is ontworpen en (af)gebouwd. De NH1816 reddingboot is het resultaat van gedegen onderzoek en ontwerp in nauwe samenwerking met de mensen die in moeilijke omstandigheden de zee opgaan: de bemanningen van de KNRM.

Meer… Maritime Awards Gala

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →