TenneT klaar voor ontwikkeling elektriciteitsnet op zee

Offshore+stopcontact+TenneT+BorWin+betajpg

TenneT klaar voor ontwikkeling elektriciteitsnet op zee

– TenneT richt binnen offshore organisatie nieuwe afdeling Offshore Nederland op
– Marco Kuijpers senior manager TenneT Offshore Nederland
– Voorbereidingen offshore ontwikkelingsplan van start voor voorspoedige ontwikkeling wind op zee in Nederlandse Noordzee

TenneT heeft met Offshore Nederland een nieuwe afdeling opgericht speciaal voor de ontwikkeling van een net op zee. Het richtinggevend besluit van Minister Kamp van Economische Zaken in juni dit jaar om TenneT bij wet aan te wijzen als enige netbeheerder op zee maakte de weg definitief vrij voor het opbouwen van een gespecialiseerde afdeling. Marco Kuijpers (46) gaat leiding geven aan TenneT Offshore Nederland.

Marco Kuijpers was eerder bij TenneT verantwoordelijk voor de voorbereiding en onderhandelingen van de BritNed-zeekabel (1.000 MW) en betrokken bij grote onshore projecten in Nederland. Daarvoor was hij managing partner bij Twynstra Gudde. In deze rol was Marco Kuijpers betrokken bij diverse windenergie- en offshore bouwprojecten.

TenneT CEO Mel Kroon: ‘Wij bundelen kennis, kunde en ervaring in deze nieuwe afdeling binnen onze offshore organisatie om de windparken op zee zo efficiënt mogelijk aan te sluiten op TenneT’s hoogspanningsnet op land. Nederland heeft de ambitie om in 2020 3.450 MW aan windparken op zee te hebben gerealiseerd. Een zeer ambitieus streven en bovendien een proces waarbij goede samenwerking met de bouwers van de windparken cruciaal is. Nu het Ministerie van Economische Zaken onlangs bekend heeft gemaakt op welke locaties de windparken gebouwd kunnen worden en in welke volgorde, kan TenneT met een toegewijd team aan de slag met een offshore netontwikkelingsplan en andere belangrijke voorbereidingen op het gebied van vergunningen en aanbestedingen van de projecten.’

Hoe sluit TenneT windparken aan?
TenneT wordt verantwoordelijk voor het aansluiten van offshore windparken op TenneT’s hoogspanningsnet op land. De stroom die de windmolens op gaan wekken, wordt ‘verzameld’ in grote substations op zee (zee-stopcontacten). Vanuit deze stations wordt de duurzame stroom via zeekabels in de zeebodem aan land gebracht, waar het via een transformatorstation van TenneT verder verspreid en verdeeld wordt over het Nederlandse elektriciteitsnet.

Veel ervaring met wind op zee
TenneT heeft grote ervaring met het aansluiten van windparken op zee op het net. In Duitsland voert TenneT deze taak ook uit en daar heeft TenneT op dit moment ruim 7.100 MW aan aansluitcapaciteit voor offshore windparken in aanbouw. TenneT maakt daarbij gebruik van wisselstroomverbindingen (alternating current, AC) en gelijkstroomverbindingen (direct current, DC).
Omdat in Nederland de windparken veel dichter bij de kust komen te liggen dan in Duitsland kan hier gekozen worden voor wisselstroom (AC) verbindingen. Dat heeft het voordeel dat het goedkoper is én dat de offshore (sub)stations veel kleiner van omvang zullen zijn.

Meer… TenneT