“Pitstop” bij Contargo

Contargo_Rheinschwimmer_2014

Waar normaal gesproken containers worden opgeslagen, kwam 6 augustus een bijzonder gezelschap bijeen: Contargo AG in Bazel vergastte de zwemmende professor Andreas Fath van de Hogeschool Furtwangen (HFU) en zijn team. De gepromoveerde chemicus en lange-afstandzwemmer heeft zichzelf tot doel gesteld om binnen 4 weken de Rijn vanaf de bron tot en met de monding af te zwemmen en daarbij de kwaliteit van het rivierwater wetenschappelijk te onderzoeken. Op vijf plaatsen zal Contargo het project “Rheines Wasser” te gast hebben en het team vanuit een logistieke achtergrond culinair ondersteunen, douches ter beschikking stellen en zorgen voor boten en een caravan.

“Het project ‘Rheines Wasser’ past om drie redenen uitstekend bij ons,” zegt Holger Bochow, managing director Contargo AG. “Ten eerste, omdat onze binnenschepen vanaf Bazel dezelfde route varen als de zwemmer – de Rijn is dus onze gezamenlijke passie. Ten tweede, omdat het bij het project om de waterkwaliteit gaat en milieubescherming tot de basisprincipes van Contargo behoort. En ten derde, omdat wij sportfanaat zijn en dat, wat Andreas Fath daar nu presteert, het grootste mogelijke respect verdient en daarmee ook onze ondersteuning.”
Na Bazel ontvangt Contargo het team nog in Ludwigshafen (11 augustus), Koblenz (14 augustus) en in Emmerich (20 augustus). Daar hoort het uit ca. 20 personen bestaande team nadere details omtrent de betekenis van de Rijn voor de logistiek. In Rotterdam (23 augustus) catert Contargo Zwijndrecht de ploeg op de Wilhelminapier. Op het hele stuk tussen Bazel en Rotterdam informeert Contargo zijn kapiteins van de binnenschepen regelmatig over de actuele locatie van de zwemmer en zijn begeleidende boten. Zo kunnen de schippers rekening houden met de sportman en hem aanmoedigen.

“Rheines Wasser”
De hoofdpersoon van het project “Rheines Wasser”, Andreas Fath, professor voor fysische scheikunde en analyse met als zwaartepunt milieutechniek aan de Hogeschool Furtwangen (HFU), wil met dit project de publieke belangstelling trekken om het bewustzijn van de bevolking voor de kostbaarheid van de grondstof water en de noodzaak van een effectieve waterbescherming te vergroten. Samen met studenten van de Hogeschool Furtwangen en andere partners zal Andreas Fath de dagelijks genomen watermonsters vanuit diverse wetenschappelijke hypotheses analyseren. Het doel voor de lange termijn is om na de eerste bevindingen en aansluitend oorzakenonderzoek systemen en processen te ontwikkelen die moeten helpen om gevaarlijke stoffen, zoals hormonen, antidepressiva, zoetstoffen, antibiotica of microplastics onschadelijk te maken, voordat ze zelfs maar in de waterkringloop terechtkomen.
Actuele informatie over “Rheines Wasser” bij Contargo vindt u op: www.facebook.com/Contargo.DE