Nieuwe Alfa Laval T35- warmtewisselaar revolutie in koelsystemen voor maritieme toepassingen

Alfa Laval heeft zijn ruime aanbod van producten en oplossingen voor maritieme toepassingen uitgebreid met de nieuwe T35-platenwarmtewisselaar. Met zijn gepatenteerde prestatieverhogende eigenschappen introduceert de T35/TS35 fundamentele veranderingen in de hedendaagse koelers en koelsystemen voor maritieme toepassingen. Veranderingen die resulteren in een ongeëvenaarde thermische efficiëntie, een grotere temperatuurflexibiliteit, een tot een minimum beperkte vervuiling en een verminderd gebruik van grondstoffen en energie. De innovaties aan de ontwerpen van de frames, platen en pakkingen zorgen voor een
efficiëntere warmteoverdracht en voor lagere investerings-, exploitatie- en onderhoudskosten.

De nieuwe T35 is de grootste vernieuwing op het gebied van platenwarmtewisselaars met pakkingen sinds Alfa Laval zo’n 30 jaar geleden het concept van centrale koelsystemen met deze warmtewisselaars introduceerde voor maritieme en offshore toepassingen. Gedurfde innovaties voor dergelijke “volwassen” producten zijn tegenwoordig zeldzaam, maar de T35 met zijn nieuwe warmtewisselaarplatform dat geoptimaliseerd is voor duurzaamheid en hoge mechanische kracht stelt niet teleur.

“Scheepseigenaren beschouwen prestaties, betrouwbaarheid en “total cost of ownership” als kritische factoren bij de keuze van nieuwe warmtewisselaars voor hun schepen. Maar hoe dan ook, de allerbelangrijkste factor voor beslissers zijn echter de investeringskosten”, zegt Adrian Hogan, Alfa Laval Business Manager, Marine Plate Heat Exchangers. “De T35 is ontworpen met het oog op maximaal rendement en zorgt voor een efficiëntere warmteoverdracht, minder uitvaltijd en lagere installatie-, exploitatie- en onderhoudskosten.”

De ingenieurs van Alfa Laval bedachten de nieuwe T35 ter vervanging van het stoere werkpaard van het bedrijf, de in 1989 geïntroduceerde Alfa Laval M30-warmtewisselaar die in zijn grootte de oudste op de markt is. Naast centrale koeling kan de Alfa Laval T35 ook worden gebruikt voor smeeroliekoeling en voor koeling bij het reinigen van uitlaatgassen.

Wat is er nieuw?
De kosten, efficiëntie en onderhoudsvriendelijkheid liggen aan de basis van de drie grote innovaties die de nieuwe Alfa Laval T35, met pakkingen uitgevoerde platenwarmtewisselaar, bijzonder maken:

  • Verbeterd plaatontwerp met een gepatenteerd Alfa Laval CurveFlow™-plaatpatroon, een nieuw patrijspoortontwerp en een innovatieve distributiezone die ervoor zorgt dat het medium zeer gelijkmatig over het gehele oppervlak wordt verdeeld. Dit verhoogt de efficiëntie van de warmteoverdracht aanzienlijk.
  • Gepatenteerd Alfa Laval ClipGrip™-pakkingsysteem geoptimaliseerd voor hoge en lage drukwaarden en voor een snelle montage en stevige positionering. Het nieuwe ontwerp verlengt de levensduur van de pakkingen en verlaagt aanzienlijk de onderhouds- en vervangingskosten in vergelijking met platenwarmtewisselaars waarbij de pakkingen moeten worden gelijmd.
  • Een verbeterd lichtgewicht frame-ontwerp met een geoptimaliseerde framedikte, twee  framehoogten, nieuwe ‘marine class’-goedkeuring, en nieuwe rollereenheid en speciale  voetbevestiging om het openen en sluiten te vergemakkelijken. Deze verbeteringen dragen bij tot verlaagde onderhoudskosten.

Efficiëntere warmteoverdracht
Het Alfa Laval CurveFlow™-plaatpatroon zorgt voor een superieure stroomverdeling met uniforme stroomsnelheden over het volledige plaatoppervlak. Door het handhaven van een lage drukval in het plaatdistributiegebied is een groter deel van de drukval beschikbaar voor warmteoverdracht.

Lagere investerings- en exploitatiekosten, lagere CO2-uitstoot
Vergeleken met een typisch centraal koelsysteem met conventionele platen voor maritieme toepassingen zijn de initiële investeringskosten alsmede de exploitatiekosten aanzienlijk lager bij de T35 met zijn CurveFlow™-plaatpatroon. Volgens schattingen kan de T35 de elektriciteitskosten van de pomp met maximaal 20% verlagen, wat betekent dat het systeem ook de CO2-uitstoot beperkt.

Lagere onderhoudskosten
Bovendien zorgt het Alfa Laval CurveFlow™-plaatontwerp er ook voor dat de T35 minder vaak onderhoud nodig heeft en minder frequent gereinigd moet worden dan vergelijkbare warmtewisselaars. Dit resulteert in besparingen op reserveonderdelen, chemische reinigingsmiddelen en arbeidsgerelateerde kosten. Het vereiste onderhoud verloopt snel en eenvoudig dankzij nieuwe functies van de T35, zoals de Alfa Laval ClipGrip™, Five-Point Alignment System en Swing Foot.

“Scheepseigenaren die de nieuwe Alfa Laval T35 hebben gekocht zijn onder de indruk van zijn innovatieve design en uitstekende prestaties”, aldus Hogan. “Langere bedrijfstijden, minder vervuiling en onderhoudsgemak zijn belangrijke verkoopargumenten, maar het verschil hierbij is dat de T35 het ook effectief waarmaakt.”

Meer… Alfa Laval 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2019 >>
MTWTFSS
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Geen evenementen Geen evenementen