Knoops: “Marines inzetten om zeeën effectief te beschermen”

Joint WarriorOchtendschemeringBezienVanafHr.Ms.Evertsen

In de praktijk is het op dit moment niet goed mogelijk om op te treden tegen partijen die zeeën – al dan niet opzettelijk – vervuilen. Wetten en verdragen zijn er wel, maar de naleving en handhaving ervan worden niet afgedwongen. Daar zouden we onze marines voor in moeten zetten, vindt prof. dr. mr. Geert-Jan Knoops, advocaat en hoogleraar internationaal recht.

“De oceanen zullen de komende jaren in toenemende mate achteruit gaan en onze toekomstige generaties gaan de prijs betalen… tenzij onze marines deze taak oppakken om deze bescherming vorm te geven!”, stelt Knoops in zijn bijdrage aan het publieke debat in aanloop naar de 5e Johan de Witt Lezing. “Voor het uitoefenen van rechtsmacht op zee ontbreekt op dit moment echter een adequaat strafrechtelijk en civielrechtelijk handhavings- en aansprakelijkheidssysteem. Er bestaat bovendien geen internationaal sanctiesysteem om nationale regeringen te dwingen tot het voorkomen en bestrijden van vervuiling en verwoesting van maritieme ecosystemen.”, constateert deze rechtsgeleerde. “Nu de marine bezig is met het vormgeven van haar toekomst, kan dit ‘vergeten’ gebied niet uitgesloten worden.”

Op donderdag 4 september, vlak voorafgaand aan de Wereldhavendagen, organiseren de KIM Alumni Vereniging (KIMAV) en de Stichting Pugno Pro Patria in Mare (P3M) de jaarlijkse Johan de Witt Lezing. In het kader van het thema ‘De Marine, business case of beauty case?’ geven kopstukken uit de politiek, de academische wereld en het bedrijfsleven hun visie op nut en noodzaak van de zeemacht. Ofschoon hij zelf op die dag elders verplichtingen heeft, heeft prof. Knoops graag de eerste schriftelijke debatbijdrage aangeleverd. Zijn volledige artikel is vandaag te lezen op de website www.navyworld.org