De Marine, business case of beauty case?

karel-doorman-peter-stroo (1)

Is er een zakelijke kostenbate-analyse te maken die het (voort-)bestaan van een zeemacht rechtvaardigt? Of is de Nederlandse marine vooral een beauty case die zorgt voor leuk plaatje in de internationale politiek en bij handelsmissies? De alumnivereniging van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIMAV) en de onafhankelijke stichting Pugno Pro Patria in Mare (P3M) willen een impuls geven aan het publieke debat over nut en noodzaak van de Koninklijke Marine. Samen organiseren zij op donderdag 4 september de 5e Johan de Witt Lezing.

“Het ontbreekt niet aan inspanningen om de operationele inzet van de Koninklijke Marine onder aandacht te brengen van de media en het grote publiek. Tijdens publieksevenementen is de belangstelling groot. De waardering voor de mannen en vrouwen in blauwe pakken wordt meestal niet onder stoelen of banken gestoken. Maar dat soort betrokkenheid geldt ook voor voetballers en artiesten. Wat de waarde en betekenis van de marine voor de Nederlandse economie zijn, lijkt weinig burgers echt bezig te houden. Vrede en veiligheid zijn voor de meeste mensen een ver-van-hun-bed-show. Maar ‘freedom is not for free! Daarnaast is het een bloedserieuze ‘show’ die bovendien regelmatig slachtoffers eist. De vraag is hoe we als samenleving om willen gaan met onze verantwoordelijkheden.”, aldus KIMAV-voorzitter Rob van Doorn, tevens bestuurslid van P3M.

Dat waren de Russen
P3M is op 1 juli 2013 opgericht met als doel het maatschappelijk begrip, kennis over en draagvlak voor de Marine te vergroten. Een onafhankelijk debat is hard nodig, vinden sympathisanten, omdat de Nederlandse zeemacht barst van het werk maar al jaren moet woekeren met steeds minder mensen en middelen. Van Doorn: “Het is meer dan pijnlijk wanneer schamper wordt gedaan over het niet kunnen escorteren

van Russische oorlogsbodems die onze territoriale wateren doorkruisen. Het bevestigt dat men over het algemeen werkelijk geen flauw idee heeft van de grote en ingrijpende ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren op maritiem militair gebied hebben voorgedaan.”

Van old boys network naar social network
P3M wil op een open en respectvolle manier het publieke debat stimuleren en breder trekken. Kritische analyses en tegengeluiden zijn in dit debat nadrukkelijk welkom, omdat juist die zorgen voor verdieping. Veel belanghebbenden hebben nu nog niet eens in de gaten hoezeer zij belanghebbend zijn. Ook zij hebben het recht invloed uit te oefenen op de beeldvorming en politieke besluitvormig. Van Doorn: “Wie gelooft in democratie, gelooft ook in actieve participatie van betrokken burgers. Zeker in discussies over zaken die ons allen aangaan.” P3M probeert via de bestaande achterban van de Koninklijke Marine – waaronder uitgestroomde officieren die vaak al jaren elders actief zijn – juist ook ‘buitenstaanders’ te bereiken. “Het is niet meer dan logisch om een discussie te beginnen met je vrienden en bekenden. Maar het gaat ons niet om invloed uitoefenen via een ‘old boys network’. Wij proberen juist een groter sociaal netwerk te activeren.”

Receptie aan boord nieuw marineschip
De 5e Johan de Witt Lezing vindt plaats op 4 september in Rotterdam, vlak voor de officiële opening van de Wereldhavendagen later die dag. Locatie is de Lloydzaal in het futuristisch ogende STC-gebouw aan de Lloydstraat. Die zaal biedt als een soort balkon uitzicht over de Maas. Deelnemers aan het symposium, dat om 2 uur ’s middags begint, mogen aan het einde van de middag deelnemen aan de receptie aan boord van het spiksplinternieuwe Joint Support Ship Karel Doorman. Meer informatie over de sprekers en het thema is te vinden op www.p3m.info en www.kimav.nl.