Amsterdamse havenregio groeit in haar rol als port of call voor cruiseschepen

Voor zee- en riviercruiserederijen neemt de aantrekkelijkheid van Amsterdam en IJmuiden als keuzeaanloophaven toe. Zo tekende zich in de voorbije periode een positieve trend in maiden calls af. Maar liefst acht schepen liepen voor het eerst IJmuiden of Amsterdam aan – vijf keer Felison Cruise Terminal in IJmuiden en drie keer Passenger Terminal Amsterdam.

Een bijzonder unieke gebeurtenis vond plaats op 24 mei jl, de dag dat de Holland America Lijn voor de eerste keer IJmuiden vereerde met een van haar cruiseschepen, de majestueuze ms Prinsendam. Tussen nu en augustus onderneemt hetzelfde cruiseschip (waarop plaats voor 835 gasten) nog eens zeven Europese rondreizen vanuit de haven van IJmuiden.
Andere opvallende tableaus waren de debuutkomst van twee schepen van de Costa-rederij naar IJmuiden: de luxueuze Costa neoRomantica (op 21 mei) en de elegante Costa Classica (twee dagen later). En was vorig jaar de Mein Schiff 1 (van rederij TUI Cruises) voor het eerst te gast in de Amsterdamse haven, onlangs maakte ook het zusterschip Mein Schiff 2 hier voor de allereerste maal zijn opwachting.
In totaal zal het aantal maiden calls dit jaar uitkomen op de indrukwekkende serie van dertien.

Maarten Nouwen en Rachella Boellaard, beiden werkzaam voor de promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP), zijn dan ook zeer verheugd over de ontwikkeling. Nouwen: “Het is goed te zien dat veel verschillende rederijen met nieuwe schepen de regio van Amsterdam ontdekken.” Boellaard trekt daaruit de conclusie dat toeristen de Amsterdamse regio aantrekkelijk vinden en hoog op hun to visit-lijstje hebben staan: “En rederijen spelen natuurlijk in op die wens.”

Verbinding
De terminal van IJmuiden (Felison Cruise Terminal) bevindt zich voor de Sluizen van IJmuiden, die de verbinding vormen tussen het Noordzeekanaal en de Noordzee. De terminal in Amsterdam (Passenger Terminal Amsterdam) is prachtig gesitueerd in het stadscentrum van de hoofdstad. Beide terminals beschikken over een hoog serviceniveau en voldoen ruimschoots aan de eisen die rederijen stellen aan afmeerplekken. Bovendien bevinden de terminals zich op korte afstand van Schiphol Airport.

“De goede verbinding met Amsterdam Airport Schiphol is ideaal vanuit IJmuiden”, aldus de kapitein van Prinsendam. Ook de omliggende regio is voor rederijen reden om voor Amsterdam en IJmuiden als aanloophaven te kiezen. “Haarlem is een interessante bestemming voor onze passagiers”, aldus de staff captain van Prinsendam. Voor zover mogelijk komt het mooiste compliment voor de havens van de kapitein van de L’Austral (Compagnie du Ponant): “Het binnenvaren van Amsterdam blijft een van de mooiste ervaringen voor een kapitein én zijn passagiers.”

Over de plaque & key-ceremonie
Een maiden call – een schip loopt voor de eerste keer een bepaalde haven aan – is traditioneel aanleiding voor de plaque & key-ceremonie. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst, dat op het schip plaatsvindt, heet een havendelegatie de scheepskapitein van harte welkom en overhandigt zij hem een plaque & key (schildje van de stad). De welkomstdelegatie bestaat uit vertegenwoordigers van de havens, Amsterdam Cruise Port (ACP) en medewerkers van de aanloopterminal. In IJmuiden geeft doorgaans ook de (loco)burgemeester acte de présence. Naast het schildje ontvangt de kapitein van ACP een exemplaar van A Millennium of Amsterdam, een waardevol boek dat de ontstaansgeschiedenis van onze hoofdstad schetst. De beleefdheden bestaan verder uit het teruggeven van een geschenk door de kapitein, meestal ook een plaque of een miniatuurversie van het schip in kwestie, waarna een uitgebreide rondleiding over het cruiseschip volgt.

Meer… Amsterdam Cruise Port 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2020 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Geen evenementen Geen evenementen