Enorm offshore ‘stopcontact’ HelWin Bèta start reis naar open zee

HelWin beta sail to Schiedam

Zaterdag 14 juni is het HelWin bèta topdek vertrokken van de Heerema Fabrication Group (HFG) werf in Zwijndrecht. Tennet’s enorme converter platform is vervoerd langs de Oude Maas naar Schiedam waar de laatste afrondende werkzaamheden zullen plaatsvinden. Deze operatie markeert het begin van de reis van het platform naar Helgoland in de Duitse Noordzee. Eind augustus zal het converterstation geplaatst worden op het reeds geïnstalleerde onderstel.

TenneT’s 690 MW netwerkaansluiting verbindt windpark Amrumbank west, gelegen in het HelWin cluster in de oostelijke Noordzee, met het Duitse elektriciteitsnet. De offshore windparken van Amrumbank west zullen met wisselstroomkabels worden aangesloten op het converterstation in de Noordzee. Hier wordt de wisselstroom omgezet naar gelijkstroom en vervolgens via 85 kilometer aan gelijkstroom zeekabel en 45 km aan gelijkstroom landkabel aangesloten op het converterstation in Büttel. Daar wordt de gelijkstroom weer omgezet in wisselstroom en verbonden met het Duitse elektriciteitsnet. De verbinding zal volgens planning in 2015 operationeel zijn.

In oktober 2012 is HFG begonnen met de constructie van het 10.200 ton wegende HVDC topdek, na toekenning van het contract van Siemens in juni van dat jaar voor de Engineering, Procurement, Constructie en Installatie (EPCI) van het HelWin beta platform. Het 4.500 ton jacket (onderstel) is gebouwd op de werf van HFG in Vlissingen en is in april 2014 geïnstalleerd door HMC’s kraanschip ‘Thialf’. Het HelWin bèta bovendek is 98 meter lang, 42 meter breed en 28 meter hoog.

HFG’s CEO Koos-Jan van Brouwershaven zegt, “Dit EPCI project onderscheidt zich door zijn complexiteit en omvang. We hebben zowel het jacket als het topdek gebouwd in een relatief korte periode van 20 maanden, een buitengewone prestatie en redelijk uniek voor wind energie projecten. Wat het project zo complex maakt is dat de gesloten constructie op zee wordt geïnstalleerd. Aan de binnenkant bevindt zich een gecontroleerde en geacclimatiseerde omgeving.”

Groene energie voor meer dan 700.0000 Duitse huishoudens
Het platform is gebouwd met de nieuwste technologie van Siemens (High Voltage Direct Current (HVDC) technology). Deze technologie zorgt voor zo min mogelijk verlies van de geproduceerde windenergie. Het converterstation is een van de belangrijkste componenten in de offshore verbinding HelWin2 en zal 690MW groene stroom aan land brengen wat goed is voor ongeveer 700.0000 Duitse huishoudens.

Energie wende
Als internationale TSO, levert TenneT een essentiële bijdrage aan de ‘Energiewende’ in Duitsland door offshore windenergie aan land te brengen en te zorgen voor een versterken van het elektriciteitsnet op land. Op dit moment werkt TenneT aan tien projecten waar windparken op de Duitse Noordzee worden verbonden met het Duitse net. Deze projecten leveren samen 8.000 MW aan windenergie wat genoeg is voor 8 miljoen huishoudens.

Meer… Heerema Fabrication Group