Surfen op een plank van Plastic Soup

PlasticSoupSurfer

Zondag 8 juni presenteert kitesurfer Merijn Tinga op de World Ocean Day zijn Plastic Soup Board – Een golfsurfboard gemaakt van zelf verzameld plastic afval van het Noordzeestrand. Deze zomer zal kitesurfer Merijn Tinga een unieke tocht ondernemen. Vijfhonderd kilometer kitesurfen op een zelf gemaakt golfsurfboard. Met als grondstof zelf verzameld plastic afval van het Noordzeestrand. Een reis langs de gehele Nederlandse kust – van Belgie tot Duitsland. Het volbrengen van de tocht is een ongeëvenaard prestatie. Het board is een statement: de flessen en visnetten zijn nog duidelijk zichtbaar. Letterlijk surfen op de Plastic Soup!

Plastic soup
Gemiddeld spoelt er elke maand, tussen twee strandpalen (250m) voldoende plastic afval aan om een board van te maken. Een uur zoeken op het strand en je kunt voldoende materiaal verzamelen voor een surfboard. Alleen al op Ameland wordt elk jaar 15 ton afval van het strand gehaald, allemaal afkomstig uit de^ Noordzee. In de^ Noordzee wordt elk jaar 20 000 ton plastic geloosd! De gemiddelde Nederlander gebruikt wel 100 kgplastic per jaar, waarvan een gedeelte via de waterwegen in zee terecht komt. De afbraak van plastic gaat langzaam. Voor PET staat zelfs meer dan 600 jaar. De steeds groter wordende plastic soup is een milieuramp die zich voor onze ogen voltrekt. De gedragsverandering van het grote publiek blijft uit. Afval is niet hip of sexy. Surfers wel…

Wanneer gaat het gebeuren?
De eerste tests met het board onder gecontroleerde omstandigheden zijn inmiddels succesvol afgerond. 8 juni wordt het board gepresenteerd bij ‘the world ocean day’ in Scheveningen en dezelfde dag bij het ‘kiteboarding open’ dat in Noordwijk wordt gehouden voor Peter Lynn (officiele partner van ‘the Plastic Soup Surfer’).

Vanaf dat moment is het wachten tot de weersverwachting gunstig genoeg zijn om te vertrekken. Een voorspelling van drie a vier dagen zuidwesten of westenwind boven 16 knopen (windkracht 4) is waar op gewacht zal moeten worden. Uitgangspunt is de tocht in zo kort mogelijke tijd te volbrengen.

Follow Up
Het hogere doel achter de Plastic Soup Surfer is inspireren tot gedragsverandering. De aandacht die de Plastic Soup Surfer genereert met zijn recordpoging wil hij gebruiken om bewustzijn te kweken en om te zetten in eenvoudige praktische tips: neem je eigen tas mee naar de supermarkt, doe je lunch in een broodtrommel, scheid je plasticafval…

Want even googlen en je vind talloze tips om minder plastic te gebruiken; maar afval is niet hip of sexy – surfers zijn dat wel. Daarnaast zal de Plastic Soup Surfer aanhaken bij al bestaande initiatieven als bijvoorbeeld ‘the Beach Clean Up’ van stichting Noordzee.

De documentaire
De documentairemaker Bie Muusze is momenteel bezig Tinga te volgen op zijn plasticreis. Hij laat Tinga zien in zijn zoektocht naar huis-, tuin- en keukenmanieren om met bijeen gesprokkeld plastic een board te shapen. En uiteraard volgt hij de record-poging zelf. Een ware expeditie van een paar dagen, waarbij Tinga ‘s nachts slaapt op het strand onder zijn kite. De documentaire beeldt de pelgrimstocht uit die Tinga aangaat. De vastberadenheid waarmee hij laat zien dat je er als eenling toe doet. De zoektocht van de leek naar ons hedendaags plastic gebruik en de gevolgen. Het is een verhaal van een man met een droom, van tegenslagen en successen. Een uitdaging die persoonlijk aanspreekt en inspireert en moet aanzetten tot de broodnodige gedragsverandering van de consument.

Meer… Plastic Soup Surfer