‘Dream Team’ Pieter Heerema wint Open Nederlands Kampioenschap Draken 2014

Het ‘dream team’ van Pieter Heerema won afgelopen weekend in Muiden overtuigend het Open Nederlands Kampioenschap in de Draken. Heerema zeilde voor de gelegenheid met de regerend Europees kampioen Lars Hendricksen (DEN) op het voordek en Theis Palm (DEN) in het midden. Het trio was zo goed op dreef, dat het de slotrace niet meer in actie hoefde te komen. Het zilver ging naar de Nederlanders Theo Diets, Boris Bayer en Joop Doomernik en het brons naar meervoudig Draken-kampioenen Poul Ricard Hoj Jensen (ANT), Tim Tavinor en Noddy Norden (GBR).

De vloot voor deze Nederlandse titelstrijd telde 31 boten, die vanaf vrijdag 29 mei tot en met zondag 1 juni 2014 de strijd aanbonden. Ondanks de uitdagende zeilcondities konden alle zeven geplande wedstrijden worden gevaren.

De kersverse kampioen Pieter Heerema reageerde na afloop verheugd: ‘We hebben weliswaar met een race te gaan al gewonnen, maar dat was op het nippertje. De wind was zwak, soms erg lastig om te kunnen racen met al die shifts. Hoe dan ook, het was een prima training voor de Dragon Gold Cup in september. Zowel voor ons als voor het racecomité, die het ontzettend goed deed en open stond voor input. Om met dit ‘Dream Team’ te varen, was een speciale ervaring. Het was één van de hoogtepunten uit mijn zeilcarrière.”

Zijn voordekker Lars Hendricksen won eerder dit seizoen zelf als stuurman van zijn eigen bemanning het Europees Kampioenschap in de Draken. Hij geldt net als Heerema als favoriet voor de Dragon Gold Cup 2014, die in september voor de kust van Medemblik plaatsvindt. Hendricksen over zijn Nederlandse kampioenschap met collega en concurrent Heerema: ‘Het klikte gewoon. De weersomstandigheden met grote winddraaiingen waren lastig, maar boden ons tegelijkertijd veel kansen. Tactisch gezien hadden we het in vrijwel alle races bij het juiste eind. Ons slechtste resultaat was een vijfde plek, terwijl we in veel wedstrijden aanvankelijk 20e of 25e lagen. Door gebruik te maken van de draaiende wind konden we steeds terugkomen.”

Zijn overstap van het roer naar het voordek viel soms niet mee: ‘Ik stuur al sinds ik 16 of 17 jaar oud ben en ik ben nu 55. Dit was mijn debuut op het voordek. Zowel onze middenman Theis als ik weten precies welke schoot wanneer bediend moet worden. Als ik er eentje vergat, dan pakte hij die en nam ik zijn taak over. Zo bevond ik me soms in het midden van de boot en dan weer voorop. Het was wat rommelig, maar we kwamen steeds redelijk oké uit de manoeuvres.”

Over de Dragon Gold Cup 2014
De postolympische Draak viert dit seizoen haar 85-jarig bestaan met de zeventigste editie van de Dragon Gold Cup. Dit feestelijke evenement vindt van 7 tot en met 12 september 2014 in Medemblik plaats. Voorafgaand aan deze historische krachtmeting kunnen de deelnemers van 3 tot en met 5 september warm draaien tijdens de Tune-Up. De inschrijving is vanaf nu open.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →