Maritieme hightech biedt oplossing voor wereldproblemen

Sleephopperzuiger-Vox-Maxima

Vanaf zaterdag 21 juni is in het Maritiem Museum Rotterdam de nieuwe tentoonstelling ‘Hollandse maritieme hightech’ te zien. Op de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de fascinerende wereld van techniek op én onder water en ontdekt dat de groeiende wereldbevolking steeds meer innovatie en technische hoogstandjes vereist op het gebied van de scheepsbouw.

In een wereld die nu al 7 miljard inwoners telt en waarin dit aantal nog altijd toeneemt, stijgt de vraag naar goederentransport, energiebronnen en grondstoffen om in de behoefte van de mensen te voorzien. De tentoonstelling ‘Hollandse maritieme hightech’ van het Maritiem Museum Rotterdam laat zien dat de maritieme sector daarin een onmisbare rol speelt. Aangezien het overgrote deel van onze huishoudelijke apparatuur, elektronica, ons voedsel en onze kleding over water wordt vervoerd, groeit het aantal schepen wereldwijd en worden ze steeds groter. Een voorbeeld: het grootste containerschip op dit moment is 399 meter lang en vervoert in één keer 18.270 containers! Gevolg: havens en waterwegen moeten worden aangepast. Ze moeten dieper en breder worden gemaakt. Of er moet extra land worden gecreëerd om havens uit te kunnen breiden, zoals in Rotterdam bij Maasvlakte 2. Dat is niet het enige: meer mensen betekent ook dat de vraag naar energiebronnen en mineralen voortdurend toeneemt. De huidige bronnen zijn niet meer voldoende om aan die vraag te voldoen en er moet in steeds verder weg gelegen gebieden en op steeds dieper gelegen locaties geboord worden. Voor al deze aanpassingen is hightech materiaal nodig en moeten er steeds weer innovatieve oplossingen worden bedacht in de scheepsbouw. De tentoonstelling ‘Hollandse maritieme hightech’ die samen met IHC Merwede tot stand is gekomen neemt de bezoeker mee in de wereld van de technische maritieme innovatie.

Irene Jacobs, conservator van het Maritiem Museum Rotterdam: “Je staat niet altijd stil bij de vraag waar de grondstoffen voor dagelijkse dingen als je mobieltje of je blikje frisdrank vandaan komen. En wat er voor nodig is om die grondstoffen te winnen en te vervoeren. Hoe ingewikkeld dat is. In deze tentoonstelling zie je hoe de maritieme sector steeds weer met nieuwe technische uitvindingen komt om aan de groeiende vraag naar goederen te voldoen.”

Wat is er te zien?
Aan de hand van info-graphics, foto’s, filmmateriaal en gedetailleerde moderne scheepsmodellen krijgt de bezoeker een beeld van de nieuwste technologie op en onder water en ervaart dat er specialistisch maatwerk nodig is dat aan hoge eisen moet voldoen. Wat heb je nodig om een keiharde rotsbodem uit te diepen in het Panamakanaal en het puin op te zuigen? En hoe creëer je nieuw land in zee, zoals bij Maasvlakte 2? Waar moet je rekening mee houden als je pijpleidingen moet leggen voor een diepzeeolieveld op 2000 meter onder water? Welke nieuwe techniek is er nodig om grondstoffen als bijvoorbeeld tin uit de oceaanbodem te winnen?

Of het nu om boorkoppen gaat, pijpenleggers, baggerschepen, pompen of snijkopzuigers: ze zijn allemaal onmisbaar bij het leveren van onze dagelijkse goederen, grondstoffen en energie. In een steeds veranderende wereld is voortdurend innovatie nodig om wereldwijd een belangrijke rol te blijven spelen in de maritieme sector. En daar is Nederland goed in: wereldwijd vind je onze maritieme hightech terug. Dat besef je als je weer naar buiten loopt na een bezoek aan deze tentoonstelling.

De tentoonstelling ‘Hollandse maritieme hightech’ is mogelijk gemaakt door IHC Merwede, wereldmarktleider als leverancier van efficiënte schepen en equipment voor bagger-, offshore- en (natte) mijnbouwactiviteiten.

Meer… Maritiem Museum Rotterdam