“Roeien moet het nieuwe schaatsen worden”

Damen Raceroei Regatta - FOTO1

Op 3 en 4 mei vindt de Damen Raceroei Regatta plaats op de Willem-Alexander baan in Zevenhuizen. Deze roeiwedstrijd werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd door de Delftsche Studenten Roei Vereeniging ‘Laga’ en zal dit jaar voor de tweede maal plaatsvinden.

President van de Raceroei Regattacommissie Niels van Hoorn beantwoordt onze vragen:

Waarom werd vorig jaar besloten tot het organiseren van de Damen Raceroei Regatta?
“Laga is sinds 2002 flink gegroeid, zowel in ledenaantallen als op het gebied van prestaties, en we waren op zoek naar een manier om de vereniging meer op de kaart te zetten op het gebied van de kern van Laga, het wedstrijdroeien. In september 2012 werd de nieuwe roeibaan, de Willem-Alexander baan, geopend, wat ons de ideale mogelijkheid bood om een echte roeiwedstrijd te organiseren.”

Was de wedstrijd zo’n succes dat deze dit jaar weer georganiseerd is?
“We hebben veel positieve reacties gehad, de roeiwereld was onder de indruk en vonden het professioneel georganiseerd. Het was zelfs zo’n succes dat we tot nationale wedstrijd zijn uitgeroepen door de KNRB. Eigenlijk is er een regel die stelt dat je eerst drie jaar wedstrijden moet organiseren voordat je tot nationale wedstrijd kan worden uitgeroepen, de KNRB zag potentie en hebben de Damen Raceroei Regatta vorig jaar al benoemd. Dit betekent onder meer dat we klasserende blikken mogen uitreiken: wanneer je als eerste finisht, win je een blik. In het geval van een klasserend blik ga je een klasse omhoog, waarbij de hoogste klasse die bereikt kan worden de senioren A klasse is. Deze benoeming zorgt ook voor meer nationale bekendheid en roeiers. We proberen ook buitenlandse ploegen aan te trekken, om zo een voor Nederland uniek roei-evenement te organiseren, en dit helpt daar zeker bij.”

Hoe ziet zo’n racedag eruit? Wat kunnen de bezoekers verwachten?
“Over het algemeen is een roeiwedstrijd twee dagen, waarbij er over de hele dag races plaatsvinden. Dit jaar verwachten wij meer inschrijvingen dan vorig jaar, ongeveer 300 roeiploegen. ’s Ochtends zullen dan de voorrondes zijn en de finales in de middag. Zaterdag 3 mei de bedrijvendag: er zijn dan twee bedrijvenvelden en aansluitend is een VIP-evenement voor bedrijven. De TU-Delft, partners, toproeiers en studentenprojecten kunnen hier samenkomen met de bedrijven voor verschillende sprekers en een borrel. Op zondag 4 mei staat het roeien echt centraal: we willen ervoor zorgen dat de roeier een optimale prestatie neer kan zetten door onder meer lunches, massages en fietsen voor de coaches te verzorgen. Daarnaast zal er in de middag een roeicongres plaatsvinden. Op zondag vinden ook de hoofdnummers, de twee zonder velden, plaats.”

Hebben jullie, naast het organiseren van de roeiwedstrijd, nog een ander doel voor ogen?
“Ons doel is om ook op de kant een evenement neer te zetten voor de mensen die minder met roeien hebben. Op deze manier willen we roeien onder een breder publiek bekend maken. Zo zijn er verschillende studentenprojecten aanwezig, waaronder de Solar Boat van de TU Delft die vorig jaar op onze wedstrijd tegen een roeiboot racete. We hopen de roeiwedstrijd aantrekkelijk te maken voor dagjesmensen, die verder afstaan van het roeien en zo wel een leuke dag hebben. Roeien is relatief klein in Nederland en er zijn veel pogingen van de KNRB en AEGON om het roeien groter te maken. Eigenlijk moet roeien het nieuwe schaatsen worden.”

De Damen Raceroei Regatta vindt plaats op de Willem-Alexander baan in Zevenhuizen op 3 en 4 mei.