Lintje voor Robert Jager

lintjerobert1

KNRM-vrijwilliger Robert Jager (55) heeft op vrijdag 25 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Robert begon in 1989 als opstapper op het reddingstation Vlieland.

Al snel, in 1994, werd hij de plaatsvervangend schipper. In 2001 stapte hij over naar station Den Oever. Door zijn werk voor Rijkswaterstaat was Robert vaak op de Afsluitdijk en daardoor dicht bij dat reddingstation, om mee te kunnen gaan bij acties.

Robert werd niet in de gemeente Hollands Kroon, waartoe Den Oever behoort, onderscheiden, maar in zijn woonplaats Harlingen. “Tijdens acties, oefeningen en andere vaartochten is de schipper aan boord verantwoordelijk voor de veiligheid van schip, bemanning en passagiers,”sprak burgemeester Roel Sluiter. “Het karakter van de reddingstations, grotendeels bemand door vrijwilligers, wordt gekenmerkt door een grote saamhorigheid. De professionele en gemotiveerde opstelling jegens opvarenden van schepen in nood waarborgt een voortdurende en kwalitatief hoogstaande inzet en beschikbaarheid. Vele bemanningsleden waaronder de heer Jager, ontwikkelen een lange staat van dienst (circa 25 jaar). De houding is professioneel, ook al wordt er voor de verrichte diensten, die zich behalve tot acties ook uitstrekken tot het onderhoud van het materieel, slechts een symbolische vergoeding gegeven. Een goede opleiding wordt aangemoedigd en zowel intern als extern verzorgd.”

Ondanks het feit dat Robert in Harlingen woont, streeft hij ernaar bij elke oefenavond in Den Oever aanwezig te zijn. Ook vervult hij een mentorrol ten opzichte van de nieuwe, veelal jonge opstappers. Hij is nooit te beroerd om nog een ploegje opstappers mee het water op te nemen om ze verdere kennis en kunde bij te brengen. In zijn bijna 25-jarige carrière bij de KNRM heeft Robert Jager deelgenomen aan 285 acties, waarbij 609 mensen veilig aan wal werden geholpen.

Meer… KNRM