OCEAN2012 tevreden met uitkomst stemming Europees Parlement over Nieuw Visserijfonds

101020_netherland_4938Klein

Vijf jaar inspanning om Gemeenschappelijk Visserijbeleid te hervormen afgesloten
Het Europees Parlement heeft vandaag, met het aanvaarden het Europees fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV), vijf jaren van inspanning om het Gemeenschappelijk Visserijbeleid te hervormen afgesloten.

De hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid van de EU (GVB) werd gelanceerd op 22 april 2009. Vorig jaar mei bereikte het Europees Parlement en de Raad een politiek al een akkoord over de basiswetgeving van het GVB. Deze werd in december aangenomen. Op 28 januari werd overeenstemming bereikt over de gerelateerde subsidies (het EFMZV). De goedkeuring van die tekst vandaag markeert de formele goedkeuring van deze historische wetgeving, die, mits ze doeltreffend wordt uitgevoerd, een einde maakt aan de overbevissing in de EU, de visbestanden zal herstellen en meer financiële ondersteuning biedt voor verantwoord visserijbeheer.

“OCEAN2012 feliciteert het Europees Parlement, de EU-ministers van Visserij en de Europese Commissie met het bereiken van een historische hervorming die de weg vrijmaakt voor het beëindigen van de overbevissing in de EU”, zegt Uta Bellion, directeur van het European Marine Program van de Pew Charitable Trust. “Onze grootste dank gaat uit naar de vele maatschappelijke groeperingen en EU-burgers die de afgelopen vijf jaar een fundamentele hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid hebben gesteund.” voegt Irene Kingma, Nederlands coördinator van OCEAN2012, een coalitie van NGO’s die zich inzetten voor een fundamentele hervorming van het GVB, toe.

Waar de basiswetgeving ambitieuze doelen stelt voor het beëindigen van overbevissing en het herstel van de visbestanden, is het Visserijfonds minder ambitieus in het afschaffen van schadelijke visserijsubsidies. Enerzijds biedt het meer financiële middelen voor het verzamelen van gegevens en voor controle en handhaving, maar houdt ook de deur open ook subsidies voor maatregelen zoals de modernisering van schepen die kunnen bijdragen aan overbevissing. De stemming van vandaag verschuift nu de focus naar de uitvoering van de maatregelen in de lidstaten, inclusief het bepalen van hoe het beschikbare geld wordt gebruikt.

“Bij het doorvoeren van de hervormingen werd leiderschap en politieke moed getoond, maar dit is geen garantie voor het einde van overbevissing in de EU. De hervorming vereist dat lidstaten zelf duurzame visserijbeperkingen opstellen en een teruggooiverbod invoeren en daarmee een einde maken aan de verspillende praktijk om dode vis terug te gooien in zee. EU-burgers eisen meer vis in onze wateren en gezonde oceanen,” aldus Bellion.

Het nieuwe fonds voor maritieme zaken en visserij treedt in werking na formele bevestiging door de visserijministers en de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Meer… OCEAN2012