Huisman gaat ‘s werelds grootste kranen bouwen

Heerema-NSCV

Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor-en offshore equipment, heeft een intentieverklaring ontvangen voor de levering van ‘s werelds grootste kranen aan boord van Heerema’s geplande, nieuwe, half-afzinkbare kraanschip. De kranen zullen een hijscapaciteit van 10.000 ton hebben met een radius van 48 meter. Huisman staat bekend om haar zogenaamde mastkranen. Deze kranen zijn echter van een ander, meer conventioneel, type (tubkraan) waarbij de kraan zwenkt op een basis met een grote diameter. De twee kranen zullen bij de productiefaciliteit van Huisman in China gebouwd worden. De definitieve beslissing voor de bouw van het nieuwe half-afzinkbare kraanschip zal voor het eind van dit jaar door Heerema genomen worden.

In tegenstelling tot traditionele “tubkranen” die gebruik maken van wielstellen voor hun zwenksysteem, zullen de Huisman kranen gebruik maken van grote lagers van eigen makelij. Deze techniek betekent een grote stap voorwaarts voor de kraanindustrie en is al eerder door Huisman succesvol toegepast op de 5,000mt offshore mastkraan voor de ‘Seven Borealis’ en de 4,000mt offshore mastkraan voor Heerema’s ‘Aegir”. Het gebruik van lagers voor de nieuwe 10.000 ton kranen voor Heerema in plaats van de traditionele zwenksystemen zorgt voor een zeer nauwkeurige controle van de zwenkbeweging van de kraan en vereist zeer weinig onderhoud. Een ander groot voordeel van het gebruik van lagers is de grote gewichtsbesparing die daardoor mogelijk gemaakt wordt. Met name voor half-afzinkbare schepen is dit een belangrijke meerwaarde. De lagers van deze kranen zullen een diameter hebben van 30m.

De twee kranen hebben elk een maximum hijscapaciteit van 10.000 ton met een radius van 48 meter. De kranen zijn voorzien van een 2.500 ton hulp hijs en een tweede, kleinere hulp hijs met een maximum bereik van 155 meter. De hoofdhijs, met verminderde inschering, heeft een hijscapaciteit van 1.000 ton op 1.000 meter waterdiepte en is uitgerust met actieve deiningscompensatie.

Anne de Groot, Project Director bij Huisman: “We zijn erg trots op deze toezegging van Heerema. Allereerst vanwege het vertrouwen dat Heerema toont in ons kunnen om de grootste kranen ooit voor hen te bouwen. En ten tweede dat we met weer een belangrijke Huisman innovatie een bijdrage mogen leveren aan het succes van onze klant en de vooruitgang binnen de kraanindustrie.”

Meer… Huisman