ESS&SA pioniert in de Maritieme Beveiliging Industrie

ess&sa_logo

24 februari 2014. ESS&SA heeft als eerste Nederlands privaat maritiem beveiligingsbedrijf het ISO/PAS 28007 certificaat behaald, verstrekt door de internationale certificeerinstantie, LRQA. Wereldwijd zijn slechts een handvol ondernemingen in het bezit van dit certificaat. Met het behalen van deze certificatie verzekert ESS&SA de klanten van een hoge kwaliteit maritieme beveiliging en van een actieve bijdrage aan het zetten van een uniforme en kwalitatief hoge standaard voor de maritieme beveiligingsindustrie.

In de relatief jonge branche van private maritieme beveiliging op koopvaardijschepen is volgens ESS&SA internationaal lange tijd sprake geweest van versnipperde regulering. Om daar een einde aan te maken werkte ESS&SA twee jaar lang mee aan de ontwikkeling van de nieuwe ISO/PAS 28007 standaard. Dat is een systeem voor kwaliteits- en risicomanagement, speciaal gericht op privaat maritieme beveiligingsbedrijven (PMSCs).

Sinds februari 2014 is ESS&SA het eerste Nederlandse bedrijf met deze certificatie. Op basis van dit certificaat kan het bedrijf alle reders die door gebieden met een hoog risico varen verzekeren van een topkwaliteit aan beveiliging die alle aanverwante risico’s ondervangt. Het betreft een belangrijke ontwikkeling voor de private beveiligingsindustrie, want op dit moment garandeert alleen het ISO/PAS 28007 – proces een waterdicht systeem voor gecontroleerde en kwalitatief sterke beveiliging van koopvaardijschepen.

Met name voor Nederland is deze ISO/PAS 28007 standaard belangrijk. Als enige vlaggenstaat binnen de Europese Unie heeft Nederland nog geen wetgeving inzake het toestaan of reguleren van private maritieme beveiliging. Nieuwe wetgeving is in de maak, maar zal pas op zijn vroegst in 2015 in werking treden. Volgens belanghebbenden, onder andere de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, is in afwachting van nieuwe wetgeving een tussenoplossing noodzakelijk. Want veel zeevarenden onder Nederlandse vlag varen op dit moment onbeschermd langs de Somalische kust. De ISO/PAS 28007 standaard is bij uitstek te gebruiken als tussenoplossing omdat het hele systeem zorgt voor een gecontroleerde aanpak en uitvoering van maritieme beveiliging.

“Wij zijn verheugd dat wij als Nederlands bedrijf, nog tijdens het in Nederland lopende proces omtrent de ontwikkeling van een juridisch kader voor private maritieme beveiliging, ons alvast kunnen aansluiten bij de internationale top. Middels deze certificering bewijst ESS&SA een toonaangevend bedrijf te zijn. Opererend in een voormalig grijs gebied heeft ESS&SA zich altijd proactief ingezet om te voldoen aan de hoogste internationale standaarden en de ontwikkeling van belangrijke wet- en regelgeving te stimuleren. Wij steunen de huidige Nederlandse ontwikkeling van een wetgeving betreffende maritieme private beveiliging en hopen hierin, met deze certificering op zak, een voorbeeld voor de industrie en raadgever te kunnen zijn voor alle betrokken partijen.”, aldus de heer Djavan Romney (CEO).

Het enige element dat nog toegevoegd dient te worden, is een rapportageproces aan de Nederlandse overheid (bijvoorbeeld aan het ministerie van Veiligheid en Justitie mocht er een incident met piraten plaatsvinden aan boord). Een dergelijke rapportage maakt het systeem sluitend voor de Nederlands gevlagde schepen. ESS&SA probeert samen met reders die onder Nederlandse vlag varen de Nederlandse overheid te overtuigen dat een tussenoplossing binnen handbereik ligt. En dat ESS&SA als ISO/PAS 28007 geaccrediteerd bedrijf de zeevarenden op de Nederlandse schepen optimaal kan beschermen in de gevaarlijke wateren rondom Somalië.

Meer… ESS&SA