Een hartinfarct op zee, en dan…?

Hartinfarctaanboordwatdan foto arie van dijk 1099 (2)

Bij ongevallen of ziekte aan boord van een zeeschip of jacht, waar ook ter wereld, kan de kapitein een arts van de Radio Medische Dienst (RMD) van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij kosteloos om een advies vragen.

De artsen van deze unieke Radio Medische Dienst zijn 24 uur per dag oproepbaar bij spoedgevallen. Zij hebben een normale artsenpraktijk en doen daarnaast het werk voor de RMD.

De arts kent de maritieme wereld, weet wat zich op een schip kan afspelen en is in staat om op grote afstand, uit symptomen die doorgegeven worden via radio of satelliet, een diagnose te stellen.

RMD-artsen zijn bedreven in het overbruggen van taalbarrières en worden op deze vaardigheden geselecteerd. Afhankelijk van de situatie kan de arts medicijnen voorschrijven of adviseren het slachtoffer van boord te laten halen of naar de dichtstbijzijnde haven te brengen. Per jaar wordt ruim 600 keer Radio Medisch Advies gegeven.

Op zaterdag 8 februari hield de Katwijkse KNRM een oefening op het baggervaartuig Njord-R. Aan boord bevond zich een werknemer met pijn op de borst klachten. De opdracht voor de bemanning van de reddingboot Valentijn was, om de medische situatie in de schatten, de behandeling te starten en het zo snel en vooral veilig mogelijk de patiënt te evacueren. Met behulp van een loodsladder kreeg de KNRM bemanning toegang tot het schip. Vervolgens werd de patiënt gerustgesteld en kreeg zuurstof. De redders stonden tijdens deze oefening in verbinding met de Radio Medisch Dienst voor terugkoppeling en advies.

Na overleg met de bemanning van de Njord-R werd er besloten om de patiënt met behulp van een speciale brancard te evacueren. Vanaf vijf meter hoogte moest de brancard overgebracht worden naar de reddingboot. Tweede moeilijkheidsgraad was een stevige zuidenwind met een daarbij behorende golfhoogte van ongeveer twee meter. Dit was een goede oefening voor de stuurman.

Vervolgens werd de patiënt naar het strand gevaren, daar stond het personeel van het Kust-hulpverleningsvoertuig klaar. De oefening voor hen was de samenwerking met het ambulancepersoneel. Eenmaal aangekomen in het boothuis werd de oefening beëindigd. Tijdens de oefening waren er drie opstappers als waarnemer aan boord van de Njord-R. In grote lijnen kijkt de KNRM terug op een geslaagde oefening.

Meer… KNRM