CDA: trek binnenvaart vlot!

Brussel moet snel met concrete plannen komen om de binnenvaart vlot te trekken. Veel schippersfamilies zijn verschrikkelijk hard getroffen door de economische malaise. De sector wint nagenoeg geen marktaandeel, ondanks alle voordelen voor milieu en verkeer.

Corien Wortmann, (CDA Europarlementslid) schreef mee aan een resolutie die de Europese Commissie oproept tot actie. De resolutie wordt donderdag aangenomen. Wortmann: “We moeten manieren vinden om deze ondernemers weer toekomst te geven.”

De binnenvaart in Europa gebeurt veelal door Nederlandse schepen. Ons land heeft groot belang bij een voortvarende binnenvaartsector. “Het is daarom belangrijk dat het Europees Parlement hier op blijft hameren. Het schort de Europese Commissie aan concrete voorstellen om de crisis in de binnenvaart een halt toe te roepen. Brussel moet snel zorgen voor herstel van de binnenvaart”, aldus Wortmann.

Ook moet de Commissie Europees geld voor de binnenvaart slimmer inzetten. “Ik heb bijvoorbeeld de Commissie opgeroepen om geld uit het zogeheten reservefonds dat al jaren ongebruikt op de plank ligt nu eindelijk beschikbaar te maken. Het geld uit het reservefonds zou dan gebruikt kunnen worden als cofinanciering voor projecten van de Europese Investeringsbank voor onderzoek naar goedkopere en schonere motoren.

Met de juiste Europese infrastructuurprojecten kan Brussel de knelpunten in de vaarwegen eindelijk aanpakken en inzetten op meer gecombineerd vervoer met treinen, vrachtwagens en vliegtuigen. Bovendien moet de Europese Commissie prioriteit geven aan het verder uitrollen van de zogenoemde ´River Information Services´ waarmee computersystemen het transport beter kunnen volgen en beheren.

Meer… EPP Group en CDA