Ishare@sea: de nieuwe standaard op zee

U06-809139

Het Ishare consortium presenteert op 13 maart 2014 een bijeenkomst, waar de resultaten van het Ishare@Sea Joined Industry Project gepresenteerd wordt aan de maritieme sector. Naast een kennismaking met de ontwikkelde datastandaard, worden de toekomstige mogelijkheden besproken. Kosten en tijdbesparing liggen bij de toepassing van deze standaard in het verschiet.

Onderhoud is van groot belang voor de maritieme sector, maar ook een grote kostenpost. Met name ongepland onderhoud: het schip kan niet varen en loopt dus inkomsten mis. Bovendien moeten er met grote spoed reserveonderdelen en onderhoudspersoneel ingevlogen worden. Door het inzetten van sensoren kunnen cruciale installaties aan boord continu worden gemonitord en onderhoud worden geoptimaliseerd. Voordat er echter begonnen kan worden met het toepassen van bestaande sensoren in de maritieme sector, is het noodzakelijk dat de informatievoorziening over de conditie van verschillende installaties op zeeschepen eenduidig wordt. In het project iShare@sea hebben bedrijven samengewerkt met kennisinstellingen om gezamenlijk tot een eerste versie van een open datastandaard te komen. De standaard wordt gepresenteerd op 13 maart 2014, tijdens een seminar rondom dit thema.

Voor Schepen en Offshore
Veel rederijen en offshore operators hebben behoefte aan informatie over bijvoorbeeld de scheepsmotoren of de mate van corrosie op hun schepen of offshore platformen, om het onderhoud beter uit te kunnen voeren. Er bestaan technologieën die voorspellingen kunnen doen over onderhoud dat binnenkort verwacht wordt. Om deze technologieën te kunnen gebruiken wordt in dit project een open data-standaard ontwikkeld, die tegemoet komt aan de eisen vanuit de maritieme industrie: efficiënt transport van data, beveiligde opslag, het bewaken van rechten en het beveiligen van niet-geautoriseerde toegang tot systemen. Bovendien kan en mag de standaard door iedereen in de industrie worden gebruikt.

De standaard die ontwikkeld is door TNO in een consortium waarin onder andere Imtech, DMO, SBM, Damen en DI-WCM participeren, is begin 2014 beschikbaar gekomen. Mogelijke toepassingen van deze standaard zijn breed, maar een eerste focus is gelegd op condition based maintenance.

U bent uitgenodigd!
De volgende stap is het adopteren en implementeren van de standaard door eindgebruikers zoals rederijen, maintenance contractors, integrators en leveranciers. Daarom nodigen wij u uit om voor deze bijeenkomst georganiseerd waar de standaard gepresenteerd wordt aan de maritieme sector. Naast een kennismaking met de standaard, worden de toekomstige mogelijkheden besproken. Kosten en tijdbesparing liggen bij de toepassing van deze standaard in het verschiet. Door de ontwikkeling van een open datastandaard, zet de Nederlandse industrie een belangrijke stap om de Nederlandse scheepvaart ook in de toekomst concurrerend te houden. Wij nodigen u uit deze stap met ons mee te zetten.

Tijd: 13 maart 2014, 14.00 uur tot 17.00 uur Locatie: TNO Delft, Brassersplein 2

Meer… TNO