Volvo Ocean Race-route krijgt spannende wending met pitstop in Den Haag

aerial view of Scheveningen seaside resort

De route van de Volvo Ocean Race 2014-15 krijgt een spannende wending met de toevoeging van de 24-uur durende pitstop in Den Haag. De vloot zal gedurende de slotetappe tussentijds finishen en spectaculair herstarten tussen de havenhoofden van Scheveningen.

Met dit nieuws kunnen Nederlandse fans zich nog meer verheugen op de komende Race. Vorige maand kondigde Team Brunel al zijn deelname aan de twaalfde editie aan. Vervolgens maakte subsponsor Schouten Global bekend in 2017-18 met een eigen Nederlandse campagne aan de start te willen verschijnen. Maar eerst komen Team Brunel-schipper Bouwe Bekking en zijn mannen dus naar de Hofstad.

De boten zullen naar verwachting op vrijdag 19 juni 2015 finishen, komend vanuit de Franse havenstad Lorient. Op zaterdagmiddag om 12 uur vindt de Le Mans-stijl herstart plaats. Dat gebeurt in de volgorde van binnenkomst met het finishtijdverschil tussen de startende boten. De start/finishlijn ligt tussen de havenhoofden, mits de weeromstandigheden dit qua veiligheid toelaten, en zijn voorzien van grote tribunes. Zo zit het publiek bovenop de actie. De toeschouwers kunnen dan de klok zien aftellen en de spinnakers gezet zien worden.

Na het startschot volgt een parkoers voor de kust van Scheveningen, gevolgd door de laatste mijlen naar de eindstreep in Göteborg. Daar eindigt de negen maanden durende marathon. Voor de Nederlandse fans biedt de Haagse pitstop een uitgelezen kans om vanaf het strand, de boulevard en aan boord van volgboten met eigen ogen één van de meest extreme oceaanraces te aanschouwen.

Makkelijke keuze
Voor Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad was de locatiekeuze voor de pitstop makkelijk. Wereldwijd volgen miljoenen mensen de Volvo Ocean Race, maar er zijn slechts enkele plaatsen waar de support groter is dan in Nederland. Die passie kwam vorige maand goed tot uiting bij de lancering van het Nederlandse Team Brunel, geschipperd door de zesvoudige Race-legende Bouwe Bekking. Ook de media-aandacht was groots. Enkele weken later liet Schouten Global, wereldwijd speler op het gebied van training, coaching, leiderschaps- en organisatieontwikkeling, weten sponsor te worden van de Nederlandse VO 65. Daar blijft het wat hen betreft niet bij, want Schouten heeft de ambitie met een eigen campagne aan de dertiende editie deel te nemen.

‘Nederland is net als Nieuw-Zeeland een land waar zeilen in het algemeen en de Volvo Ocean Race in het bijzonder leeft en ook een lange geschiedenis heeft. Wij willen dat ondersteunen”, aldus Frostad.

De Raceorganisatie heeft de laatste keer dat de Volvo Ocean Race langs de Nederlandse kust zeilde nog vers in het geheugen. Die herinneringen waren van invloed op het besluit om in 2015 Den Haag aan te doen. ‘In 2008-09 voer de vloot een zogenaamde Gate Race voor de Westlandse kust vlakbij Den Haag. Dat was een succes. Nu wordt het nog groter, want de boten zullen in Scheveningen afmeren. Nederlandse fans kunnen ze aanraken en de zeilers ontmoeten”, schetst COO Tom Touber.

Het kloppend hart
De Volvo Ocean 65’s komen in de Derde Haven te liggen, direct voor het nieuwe Zuiderstrand Theater op het voormalige Norfolkterrein. Dat Zuiderstand Theater wordt een speciale programmering het ‘kloppend hart’ van de walactiviteiten. Ondermeer met Volvo Ocean Xperience films en talkshows. Op vrijdag- en zaterdagavond vinden op het buitenpodium naast het theater optredens plaats voor een breed publiek, zodat de pitstop een groots, gratis toegankelijk feest gaat worden.

Den Haag
De Volvo Ocean Race past heel goed binnen het Haags Topsportbeleid en de ambities van de stad om grote zeilevenementen naar Den haag te halen. Na de vestiging van het Nationaal Topsport Centrum Zeilen in Den Haag, de organisatie van het WK 470, het WK Nacra 17 en de jaarlijkse North Sea Regatta past de Volvo Ocean Race heel goed in het rijtje zeilactiviteiten dat naadloos aansluit bij de ambities van Den Haag.

Nederland in Volvo Ocean Race
• De Volvo Ocean Race 2014-15 is de tweede keer dat Nederland deel uitmaakt van de officiële raceroute. De editie van 2005-06 bevatte een stopover in Rotterdam. In de Volvo Ocean Race 2008-09 lagen er twee waypoints voor de Nederlandse kust tijdens de etappe van Galway naar Marstrand.
• Bouwe Bekking was de laatste, Nederlandse schipper in de Race van 2008-09 met
• Telefónica Blue. De komende editie van 2014-15 neemt hij met Team Brunel voor de zevende keer deel.
• ABN AMRO ONE, geschipperd door Mike Sanderson (NZL), was het winnende team in de editie van 2005-06. Daarmee pakte een Nederlandse campagne voor de derde keer de eindzege in de geschiedenis van de race.
• Cornelis (Conny) van Rietschoten won als schipper zowel de Whitbread van 1977-78 als van 1981-82, met respectievelijk de Flyer en de Flyer II. Hij is tot dusver de enige schipper die de race tweemaal op zijn naam schreef.
• Hans Bouscholte (1997-98 met BrunelSunergy) en Roy Heiner (1997-98 met BrunelSunergy) waren de laatste Nederlandse schippers van een Nederlandse campagne in de race.
• De laatste Nederlandse deelnemer was Team Delta Lloyd, dat meedeed aan de Volvo Ocean Race 2008-09.
• De allereerste Nederlandse zeiler in de race was Tjerk M. de Vries. Hij zeilde aan boord van de Sayula II, winnaar van de eerste race in 1973-74.

Voor de videoaankondiging, klik hier.

Meer… Volvo Ocean Race