Atlas Copco Tools op de Technishow in Utrecht (11 t/m 14 maart): Intelligente oplossingen voor de montage

Atlas Copco

 

Zwijndrecht, Januari 2014 – Atlas Copco Tools presenteert op de Technishow in Utrecht onder andere de hydraulische moeraanzetters met een hoog koppel van de RT-serie uit het programma van de onlangs overgenomen zustermaatschappij Rapid-Torc (hal 7, stand E030). Het gereedschap is voor hoge koppels van tot wel 72000 Nm uitgevoerd en bijzonder veilig, omdat de ingebouwde terugloopblokkering een handloze bediening mogelijk maakt en de draai- en zwenkbare hydraulische aansluiting altijd voor de ideale slangpositie zorgt.

Door het gebruik van krachtige steeksleutels bereiken gebruikers een hoge flexibiliteit tegen betrekkelijk lage kosten. Een tweede tentoonstellingsstuk van Rapid-Torc is de hydraulische momentsleutel van de RTX-serie. Hij is geschikt voor flensschroefverbindingen tot 43000 Nm in extreem krappe werkomstandigheden en voor schroefverbindingen waarbij de bout ver uit de vast te schroeven moer steekt. Een uitgekiend programma met accessoires biedt de mogelijkheid om de moeraanzetter aan de meest uiteenlopende schroefsituaties aan te passen.

De serviceafdeling van Atlas Copco Tools presenteert bezoekers van de stand op de beurs hun grote spectrum aan seminars, workshops en trainingen op het gebied van de schroef- en verbindingstechniek. Nieuw in het programma van de gereedschapfabrikant is het seminar: “Uitvoeren van vakkundige flensverbindingen” conform DIN EN 1591-4 in theorie en praktijk. De pas in december 2013 verschenen norm eist van bedieners, verantwoordelijke ingenieurs en technische directeurs die met de montage van de flensverbindingen belast zijn, een overeenkomstige kwalificatie. De “Flenstrainingen” van Atlas Copco Tools geven op aanschouwelijke wijze de basiskennis door op basiskwalificatieniveau conform EN 1591-4 voor de montage van flensverbindingen in druksystemen. Deelnemers kunnen meteen na een seminar ter plaatse het examen voor gecertificeerd flensmonteur afleggen.

Intelligent kwaliteitsbeheer verlaagt kosten met tot wel 40 %
Een ander speerpunt op de stand van Atlas-Copco is het thema kwaliteitsborging in de montage: De exposant presenteert een nieuwe strategie-software voor het kwaliteitsbeheer, QS-Loop. Het programma koppelt alle belangrijke gegevens die verband houden met het schroefproces: uit de productie, de constructieafdeling, het onderhoud of de kwaliteitsborging. Gebruikers kunnen zodoende de procesveiligheid tijdens het vastschroeven verhogen en de kosten van de kwaliteitsborging met tot wel 40 % verlagen.

De voordelen in één oogopslag:

  • Eenvoudige keuze van het geschikte gereedschap, controlemiddelen, bouten en materialen
  • Werktijd wordt drastisch verkort (gedeeltelijk met meer dan 70 %, als alle stappen opgevolgd worden)
  • Procesproblemen worden tijdens de montage automatisch herkend
  • Medewerker wordt door het schroef- en controleproces geleid
  • Duidelijke documentatie door het schroefsysteem en de gebruikte meetapparatuur
  • Beoordeling van het montageproces door cyclische meting van het toegepaste koppel
  • Dynamisch controleschema voor een automatische vastlegging van de data voor gereedschap- en procescontroles.

Gebruikers van diverse vakafdelingen hebben met QS-Loop zicht op alle schroefprocessen. Snel en efficiënt kunnen gegevens over schroefverbindingen uit verschillende afdelingen van de onderneming via het netwerk of draadloos verzameld en georganiseerd worden. Door de uitgekiende procesbeoordelingslogica kan de software geheel automatisch uitspraken doen over of en welke schroefplek gecontroleerd moet worden of welk gereedschap onderhoud nodig heeft. Treedt er een probleem in het schroefproces op, dan krijgt de gebruiker onmiddellijk een automatische melding via SMS of e-mail. Schroefprocessen kunnen op die manier veel preciezer en efficiënter geanalyseerd of geoptimaliseerd worden, benodigde capaciteiten kunnen zeer exact gepland worden.

Schroefwerkzaamheden juist classificeren
Als basis voor de capaciteitsplanning en procesoptimaliseringen in de montage stelt Altas Copco een classificatie van de schroefwerkzaamheden conform VDI/VDE 2862 voor. De fabrikant biedt zijn klanten hulp bij het registreren, analyseren en beoordelen van hun schroefgegevens, classificeert de schroefwerkzaamheden conform de op dit moment geldende richtlijnen en adviseert gebruikers over maatregelen voor het optimaliseren van de schroefprocessen. De richtlijn VDI/VDE 2862 werd oorspronkelijk voor de automobielindustrie opgesteld. Het gaat erom, schroefwerkzaamheden te classificeren en overeenkomstig hun betekenis minimumeisen aan geschikt gereedschap, aanhaalmethodes en benodigde controles te beschrijven. Want uiterlijk bij voor de veiligheid en functie relevante verbindingen staat de procesveiligheid op de voorgrond. Pas na een classificatie kunnen montageprocessen zinvol gepland worden – en kunnen de inspanningen voor de kwaliteitsborging tot op de exact noodzakelijke omvang beperkt worden.

Meer… Atlas Copco