Open dag nieuwe bio-energiecentrale Delfzijl

Delfzijl, 13 januari 2014 – Eneco Bio Golden Raand is de grootste en meest efficiënte bio-energiecentrale van de Benelux. De centrale is gebouwd in het Delfzijls havengebied, op de gouden rand van Groningen. In de centrale wordt sloop en afvalhout omgezet in groene stroom, vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 120.000 huishoudens. Daar zijn elke dag maar liefst 50 vrachtwagenladingen voor nodig. Per jaar gaat het om zo’n 300.000 ton hout.

Voor iedereen
Zaterdag 1 februari krijgen belangstellenden tussen 11 en 16 uur eenmalig de kans om de indrukwekkende centrale te bezoeken. Tijdens een rondleiding wordt het hele proces van houtsnipper naar duurzame energie uitgelegd. Ook is er een interactieve tentoonstelling. Een kunstenaar tovert ter plaatse oud hout om in kunst en kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten met resthout. De hele middag is gratis, inclusief een hapje, een drankje en voor kinderen een pannenkoeken- en poffertjesbuffet.
Het adres van Eneco Bio Golden Raand is Metaalpark 20, Farmsum. Er is voldoende parkeergelegenheid.

De centrale
De nieuwe bio-energiecentrale op industrieterrein Farmsum te Delfzijl wordt vrijdag 31 januari officieel geopend door Yvonne van Mastrigt, Gedeputeerde van de Provincie Groningen. Eneco Bio Golden Raand biedt directe werkgelegenheid aan 30 medewerkers en past in de strategie van Eneco om de energievoorziening te verduurzamen. Het energiebedrijf produceert een steeds groter deel van de elektriciteit voor haar klanten met windturbines, zonne-installaties en biomassa. De centrale in Delfzijl betekent voor Eneco een flinke stap voorwaarts. Bio Golden Raand heeft een capaciteit van 49,9 MegaWatt. Dat is goed voor duurzame energie voor zo’n 120.000 huishoudens.