Unieke scheepsschroef in handen van Marine

Unieke scheepsschroef in handen van marine

Het Marinemuseum heeft een nieuwe aanwinst. Een replica van de zogenaamde Mangin-schroef die het Maritieme Research Instituut Nederland (MARIN) cadeau deed aan de Marine ter afsluiting van het jubileumjaar ‘Koninklijke Marine, 525 jaar innovatief’. ‘Een uniek object dat zeker de moeite waard is om te komen bekijken’, meldt museumdirecteur KLTZ Harry de Bles. Woensdag 8 januari werd de schroef officieel overgedragen, maar vanwege het bijzondere karakter hebben bezoekers al sinds de kerstvakantie de gelegenheid gehad om de Mangin-schroef te komen bewonderen. En dat hebben gelukkig velen gedaan! Mede dankzij het decemberbezoek ontving het museum dit jaar ruim 90.000 bezoekers, bijna 10.000 meer dan in 2012.

Halverwege de 19e eeuw was deze innovatieve schroef de oplossing voor gecombineerde zeil-stoomschepen. Amédée Mangin ontwierp een tweebladige schroef waarvan de delen recht achter elkaar, in tandem, waren geplaatst. Wanneer deze schroef in verticale stand werd vastgezet

ondervond het schip dat onder zeil voer zeer weinig weerstand. Wereldwijd zijn er geen schroeven meer van dit type, dus het Marinemuseum krijgt op deze manier een uniek model in haar collectie.

Bas Buchner, directeur van MARIN, benadrukte in zijn toespraak de langdurige en nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Marine en MARIN. Sinds 1933, direct na de oprichting van het instituut, deed MARIN al proeven voor de Koninklijke Marine. Ook nu nog is het instituut betrokken bij het onderzoek voor alle marineschepen in de vloot. Buchner: ‘MARIN wil samen met de marine de operationele inzetbaarheid van marineschepen verhogen’. Zij helpen daarbij vanaf het conceptontwerp tot de daadwerkelijke operatie van het schip met modelproeven, berekeningen, metingen aan boord en simulatoren. Het ministerie van Defensie en de Koninklijke Marine spelen volgens hem een cruciale rol in maritieme innovaties in Nederland. De Marine loopt voorop in het toepassen van innovaties in haar schepen. Dat maakt Nederlandse marineschepen efficiënt en effectief. Ze zijn het visitekaartje van de Nederlandse maritieme sector. ‘Zo wordt de gouden driehoek tussen overheid, bedrijfsleven en de kennisinstellingen heel goed ingevuld.’, aldus Buchner.

De schroef werd officieel aan de Koninklijke Marine overhandigd in het Marinemuseum. ‘ Bas en ik hebben afgelopen jaar gesproken over het eventueel schenken van een cadeau aan de Koninklijke Marine’, vertelde Admiraal Borsboom, die namens de Marine deze gift in ontvangst nam. ‘ Ik had er alleen niet op gerekend dat het om zo’n groot cadeau zou gaan.’

Meer… MARIN en Koninklijke Marine