Defensie en 200 jaar Koninkrijk

Ter ere van de viering van 200 jaar Koninkrijk pakt defensie op 30 november groots uit. Zo voert de marine een vlootschouw en een amfibische landing in Scheveningen uit, nemen landmacht en marechaussee eenheden deel aan de stoet die naar Plein 1813 rijdt en voeren F-16’s een fly-by uit boven Plein 1813.

De Nederlandse staat en de krijgsmacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom levert defensie een belangrijke bijdrage aan de landing van prins Willem Frederik. Voor de marine en luchtmacht vormt de bijdrage de afsluiting van de viering van het 525 jarig bestaan van de marine en 100 jaar militaire luchtvaart. Voor de landmacht is het de aftrap van het feestjaar dat ze 200 jaar koninklijk zijn en voor de marechaussee dat ze 200 jaar bestaan.

Historische landing
Bij de historische landing op het strand van Scheveningen brengen adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine en oud mariniers Prins Willem Frederik – gespeeld door Huub Stapel – met een sloeloep aan land. Net als 200 jaar geleden speelt ook de Britse marine een rol. Zo speelt het Britse schip HMS Tyne de rol van HMS Warrior, het vaartuig dat in 1813 de prins van Engeland naar Nederland vervoerde.

Plein 1813
Na de landing vertrekt Prins Willem Frederik met een stoet naar Plein 1813. Daar staat het nationaal monument dat herinnert aan de omwenteling van 1813. De prins wordt in de stoet begeleid door het Garderegiment Grenadiers en Jagers van de Koninklijke Landmacht en ruiters en het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee. Op Plein 1813 heet de gouverneur der residentie, luitenant-generaal Hans Leijtens commandant Koninklijke Marechaussee, de prins welkom. Hierna wordt de oranje vlag gehesen. Een dubbelpost van de Koninklijke Marechaussee, detachementen van het Garderegiment Grenadiers en Jagers en het Korps Rijdende Artillerie met een historisch stuk geschut leveren hierbij ceremoniële ondersteuning. Op het moment dat de vlag wordt gehesen, vliegen drie F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht met rood-wit-blauwe rookpots over het plein. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zet het geheel luister bij.

Maritiem spektakel
Terwijl de prins en zijn stoet naar Plein 1813 rijden, barst op het Scheveningse strand een maritiem spektakel los. Direct na de historische landing zullen 130 mariniers van het 22ste Raiding Squadron laten zien hoe een eigentijdse amfibische landing eruit ziet. Vanaf het imposante marineschip Zr.Ms. Rotterdam bestormen zij met landingsvaartuigen het Scheveningse strand. Ondertussen geven de Nederlandse marineschepen Zr.Ms. Evertsen, Zr.Ms. Friesland, Zr.Ms. Vlaardingen en het Britse marineschip HMS Tyne een vlootschouw op zee. Het spektakel op het strand wordt afgesloten met een defilé van mariniers en de marinierskapel langs de boulevard.

Festiviteiten in de haven
De rest van het weekend liggen Zr.Ms. Friesland, Zr.Ms. Vlaardingen, het duikvaartuig Hydra en een sleepboot van de marine in de haven van Scheveningen en worden deze marineschepen opengesteld voor publiek. Tevens kan op zaterdag het Britse vaartuig HMS Tyne worden bezocht. De roadshow van de marine is aanwezig met een klimwand en een brugsimulator, waarin bezoekers kunnen ervaren hoe het voelt om met een marineschip te varen. Ook de luchtmacht is aanwezig met twee F-16 cockpittrainers, waarin het publiek een vlucht kan simuleren.

Generale repetitie
Om de vlootschouw en amfibische landing goed te laten verlopen houdt de Koninklijke Marine op donderdag 28 november een generale repetitie in Scheveningen.